Kaikki korruptio ei näy vertailuissa

Lahjukset ovat usein keskiössä, kun tarkastellaan korruptiota eri maissa. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että rikkaissa demokratioissa korruptiossa on usein kyse aivan muista asioista. Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että näiden maiden korruptiota aliarvioidaan.

Staffan Andersson. Kuva: Linné-yliopisto Staffan Andersson. Kuva: Linné-yliopisto

Ruotsalainen valtiotieteilijä ja korruptiotutkija Staffan Andersson toteaa, että rikkaissa demokratioissa tapahtuva korruptio usein sivuutetaan kansainvälisissä korruptiovertailuissa, Linné-yliopisto kirjoittaa tiedotteessa.

Transparency Internationalin vertailussa rikkaat teollisuusmaat valtaavat usein kärkisijat, ja näiden maiden oletetaan olevan vähemmän korruptoituneita kuin kehitysmaiden, jotka pitävät listalla perää. Järjestön viimeisimmässä korruptiovertailussa Suomi oli kolmonen ja Ruotsi nelonen. Tanska oli vertailun vähiten korruptoitunut maa ennen Uutta-Seelantia.

Anderssonin mukaan maavertailuissa on ongelmakohtansa.

− Mittausten ongelmana on muun muassa se, että ne olettavat korruption laajuuden vaihtelevan, mutta eivät korruption muotojen. Koska mittaukset varsinkin keskittyvät lahjuksiin, todellisuudesta muodostuu väärä kuva. Rikkaissa maissa korruptio on usein erilaista, Andersson sanoo tiedotteessa.

Rikkaissa demokratioissa korruptio ilmenee esimerkiksi suosintana, tarjottuina matkoina tai sääntöjenvastaisesti täytettyinä virkoina. Anderssonin mukaan pehmeämpää vallan väärinkäyttöä ei ole yhtä helppoa havaita kuin lahjontaa.

− Tällä hetkellä Transparency Internationalin tyyppisille mittauksille ei löydy luonnollisia vaihtoehtoja, kun halutaan vertailla korruptiota eri maissa. Mutta tulokseni osoittavat, että korruption kuva on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Näitä mittauksia on täydennettävä muun laisella korruptiotiedolla, joka ottaa huomioon sen, että korruptiota on olemassa monessa eri muodossa, Andersson sanoo.

Anderssonin tutkimusartikkeli Beyond Unidimensional Measurement of Corruption on luettavissa verkossa.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset