Tutkija: Nykyiset lobbaussäännöt riittämättömiä

Lobbaajat käyttävät monenlaisia keinoja yrittäessään vaikuttaa poliitikkoihin. Tuoreen väitöskirjan mukaan osapuolet eivät aina edes ole tietoisia kaikesta tapahtuvasta lobbauksesta.

Lobbaus on politiikassa nykyään arkipäivää, mutta EU-lainsäädäntö laahaa perässä jos tarkastellaan, miten vaikuttaminen käytännössä tapahtuu, Örebron yliopisto kirjoittaa tiedotteessa. Camilla Nothhaft on väitöskirjassaan tutkinut, miten ammattimaiset lobbarit Brysselissä työskentelevät.

Aiemmissa tutkimuksissa lobbaus on nähty vain tiedon välittämisenä osapuolelta toiselle, kun taas Nothhaft totesi, ettei nykyinen, EU-lobbauksen säätelyyn tähtäävä lainsäädäntö ole läheskään riittävää jos tarkastellaan, miltä todellisuus näyttää.

– Suuri osa lobbauksesta tapahtuu ilman, että osapuolet nimenomaisesti tiedostavat, että kyse on lobbauksesta. Osapuolten roolit ovat myös ajoittain epäselviä, Nothhaft sanoo tiedotteessa.

Nothhaftin mukaan osa lobbaajista yrittää ystävystyä poliitikkojen kanssa luodakseen aivan uudenlaista yhteenkuuluvuutta kulissien takana.

– Yllätyin, sillä lobbaajien ja poliitikkojen välillä oli paljon enemmän yhteistyötä, kuin olin odottanut. He auttavat toisiaan ja työskentelevät paljon yhdessä.

Nothhaft toivoo tutkimuksensa voivan toimia pohjana uusia lobbaussäännöksiä varten Brysselissä. Hänen väitöskirjansa on luettavissa verkossa.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset