Pohjoismaissa tärkeää tuntea naapurimaat

Pohjoismailla olisi paljon annettavaa kansainväliseen keskusteluun. Lisääntyneen yhteistyön kautta Pohjoismaat voisivat olla vahva yhteinen voimavara. Näin uskoo norjalainen toimittaja Hilde Sandvik, joka on perustanut uuden yhteispohjoismaisen mediasivuston – Broen.xyz.

Broen.xyz on yhteispohjoismaisen mediatalon lähtölaukaus. Päämääränä on muuttaa pohjoismainen julkisuus. Nyt Pohjoismaissa on 25 miljoonaa ihmistä, jotka tietävät liian vähän toisistaan. Jos voisimme purkaa päämme sisällä olevat maiden väliset muurit, ja katsoa rajojen yli – silloin olisimme jo pitkällä, toimittaja Hilde Sandvik sanoo.

Hän on aikaisemmin ollut kulttuuri- ja mielipidetoimittajana Bergens Tidende -lehdessä. Viime vuonna hän perusti uuden pohjoismaisen mediasivuston Broen.xyz:n, joka sisältää artikkeleita, podcasteja ja videomateriaalia. Sivuston ensimmäinen versio julkaistiin ennen vuodenvaihdetta. Sen päämääränä on yhdistää Pohjoismaat ja antaa jokaiselle mahdollisuus saada tietää naapureistaan enemmän.

Tähän mennessä yli 3000 ihmistä on tilannut uutiskirjeen ja projekti on saanut jonkin verran rahoitusta muun muassa Kickstarterin kautta, mutta Hilde Sandvik toivoo, että esimerkiksi säätiöt ymmärtäisivät kuinka tärkeää pohjoismainen yhteistyö on.
 

Hilde Sandvik haluua yhdistää Pohjoismaiden asukkaat. Kuva: Helge Hansen, Montag.
Hilde Sandvik haluua yhdistää Pohjoismaiden asukkaat. Kuva: Helge Hansen, Montag.

Nopeasti muuttuva maailma

Yhteistyö on varsin tärkeää maailmassa, jossa viime vuoden aikana moni asia muuttui: ensin tuli brexit ja sitten Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. Sandvik uskoo, että tämä on vain esimakua tulevasta.

– Muutaman viikon päästä Ranska äänestää uudesta presidentistä. Jos Marine Le Pen voittaa vaalit, maailma muuttuu taas. Tässä tilanteessa Pohjoismailla olisi mahdollisuus ottaa aktiivinen ja johtava rooli, mutta silloin meidän täytyy myös tietää enemmän toisistamme, Sandvik sanoo.

Nyt Ruotsia käytetään aktiivisesti informaatiosodan välineenä sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä. Tällä halutaan Sandvikin mukaan viestiä heikentyneestä Euroopasta.

– Ja kyllä, Ruotsilla on ongelmia. On myös ongelma, että Ruotsissa tietyistä asioista ei olla haluttu keskustella tarpeeksi avoimesti. Samaan aikaan Ruotsi ja Ruotsin yhteiskuntarakenne on monen yhteiskuntaunelma.

Pohjoismailla parhaat ratkaisut?

Hilde Sandvikin mukaan Ruotsin naapureilla olisi nyt mahdollisuus oppia Ruotsilta – varsinkin koska maat ovat erittäin samankaltaisia, ja on aina järkevää ajatella rajojen yli.

– Mitä jos Pohjoismailla on parhaat ratkaisut isoihin ongelmiin? Ainakin minä uskon, että asia on näin, Sandvik sanoo.

Hän huomauttaa, että Pohjoismaat pärjäävät aina hyvin kansainvälisissä vertailuissa – riippumatta siitä, onko kyse onnellisuudesta, ympäristöstä tai innovaatioista.

– Voisimmeko viedä pohjoismaista politiikkaa suuremmille areenoille?

Hilde Sandvik uskoo, että Pohjoismailla on paljon annettavaa, ja tästä syystä hän perusti Broen.xyz-sivuston. Pohjoismaisessa yhteisössä on voimaa, jota olemme Sandvikin mukaan pitäneet itsestään selvänä.

– Silloin kun Pohjoismaat ovat yhdessä ottaneet kantaa EU:ta vastaan, kannanotolla on myös ollut vaikutusta.

Sandvik muistuttaa, että pohjoismaiset yhteneväisyydet ovat painoarvoltaan tärkeämpiä kuin maiden väliset erot. Juuri tämän takia on tärkeää, että Pohjoismaat tekisivät enemmän yhteistyötä, jotta naapurimaiden tiedoista ja taidoista voitaisiin oppia.

Pohjoismainen vastuu

Broen.xyz-sivuston sloganin mukaan koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä tärkeää tuntea naapurinsa kuin nyt.

– Haluan, että otamme yhteispohjoismaisen vastuun ja luotsaamme suuria keskusteluja eteenpäin. Tärkeissä keskusteluissa voimme tuoda omia arvojamme esiin, Hilde Sandvik sanoo.

Tätä hän ei tee ainoastaan artikkeleiden avulla, vaan myös esittelemällä otteita uudesta kirjallisuudesta alkuperäiskielellä. Norjalainen tv-sarja Skam on osoittanut, ettei kielen tarvitse olla ongelma – kielimuurit murtuvat, jos jokin aihe on tarpeeksi mielenkiintoinen. Skamia on esimerkiksi katsottu enemmän Tanskassa kuin Norjassa.

Sandvik on siis itse norjalainen, mutta hänellä on yhteistyökumppaneita Tanskassa. Nyt hän toivoo, että hän löytäisi kontakteja myös Ruotsista, Suomesta ja Islannista, jotta sisällöntuotanto voisi kasvaa.

”Meidän täytyy rakentaa siltoja”

Hilde Sandvikille oli tärkeää, että sivuston nimessä on xyz-kirjaimet, koska ne viittaavat uusiin sukupolviin.

– Meidän täytyy rakentaa sukupolvia ylittäviä siltoja. Xyz-sukupolven tehtävänä on luotsata Pohjoismaat tulevaisuuteen. Mitä arvoja haluamme siirtää heille?

Sandvik huomauttaa, että nuoremmat sukupolvet kasvavat maailmaan, jossa perinteiset työt on korvattu automaatiolla. Hänen mukaansa on tärkeää miettiä, kuka ottaa vastuun yhteiskunnasta ja mitä haluamme säilyttää.

– Muun muassa tasa-arvo ja muut perustavat ajatukset ovat tärkeitä, mutta tarvitsemme myös uutta ajattelua.
 

Kuvakaappaus Broen.xyz-sivustolta.
Kuvakaappaus Broen.xyz-sivustolta.

Ei pelkästään ääripäitä

Yhä kiihkeämmässä mediamyllerryksessä, jossa ääripäät hallitsevat, Hilde Sandvik haluaa, että Broen.xyz-sivustosta tulisi foorumi, jossa keskustelu voisi olla vivahteikkaampaa.

– Median logiikka on johtanut siihen, että jahdataan ääripäitä. Tämän seurauksena syntyy erittäin polarisoitu keskusteluilmapiiri. Päämääräni on syventyä myös vaikeisiin aiheisiin ja välttää keskustelua keskustelusta.

Hilde Sandvikin mukaan tarvitaan alustaa, jossa suuria ja vaikeitakin keskusteluita voidaan käydä ajan ja ajatuksen kanssa.

– Kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka pystyvät ajattelemaan kahta asiaa samanaikaisesti. Nyt julkiset keskustelut etenevät liian nopeasti ja haluamme ehkäistä tätä. Pitää muun muassa pystyä keskustelemaan naisiin kohdistuvista ulkonäköpaineista ja burkinista, ilman että nämä asiat olisivat ristiriidassa tai toistensa ääripäitä, Sandvik sanoo.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset