Yhteispohjoismainen sähköinen tunnistaminen myötätuulessa

Aiemmin ehdotetun yhteispohjoismaisen henkilötunnuksen sijaan Pohjoismaiden neuvostossa suunnitellaan nyt yhteistä sähköistä tunnistamista kaikille pohjoismaisille kansalaisille.

Neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta päätti viime viikolla panostaa yhteisen sähköisen henkilöllisyyden suunnitteluun. Sähköistä tunnistamista käytetään jo nyt muun muassa verkkopankeissa.

Valiokunta päätti olla kannattamatta yhteistä henkilötunnusjärjestelmää varsinkin siksi, että yhteinen sähköinen henkilöllisyys on yksinkertaisempi ja edullisempi ratkaisu rajaesteiden vähentämiseksi, virallisen pohjoismaisen yhteistyön sivusto Norden.org kirjoittaa.

Yhteistä järjestelmää suunnitellaan, jotta esimerkiksi rajat ylittävä opiskelu ja työskentely helpottuisivat. Myös byrokratian tuomia haasteita halutaan vähentää.

– Tärkeintä on löytää toimivia ratkaisuja Pohjoismaiden välillä liikkuville kansalaisille. Koulutuksen, työskentelyn ja kaupankäynnin tulisi olla vaivatonta, joten meidän on tehostettava julkisen ja yksityisen sektorin sähköistä tiedonkulkua, norjalainen parlamentaarikko Bengt Morten Wenstøb sanoi Norden.orgin mukaan.

– Emme silti halua lisätä turhaa byrokratiaa. Tämän vuoksi on mielestäni fiksua pohtia, mitkä ongelmat saataisiin ratkaistua helposti luomalla yhteinen sähköinen tunnistamisjärjestelmä sen sijaan, että lähtisimme muuttamaan viiden Pohjoismaan sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin koko henkilötunnusjärjestelmää.

Yhteistä sähköistä tunnistamista käsitellään valiokunnassa seuraavan kerran sen huhtikuisessa kokouksessa Tukholmassa, jonka jälkeen asia viedään Pohjoismaiden neuvoston täysistuntoon. Mikäli täysistunto päätyy kannattamaan ehdotusta, siitä voidaan tehdä suositus pohjoismaisille hallituksille.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset