Sosiaaliset tekijät vaikuttavat käytökseen enemmän kuin raha

Taloudelliset syyt eivät vastoin yleistä olettamusta ole tärkein tekijä ihmisten muuttaessa käyttäytymistään, tuore tutkimus osoittaa.

Mikä saa ihmiset muuttamaan käyttäytymistään? Psykologian professori Per Kristensson Karlstadin yliopistosta on selvittänyt asiaa tutkimalla ihmisten kulutuskäyttäytymistä luomutuotteita hankkiessaan.

Kristenssonin tulokset osoittavat psykologisten tekijöiden vaikuttavan rahaa enemmän, toisin kuin monet päättäjät, markkinoijat ja tavalliset ihmiset uskovat, Karlstadin yliopisto kirjoittaa sivustollaan.

Kristensson löysi neljä tekijää, jotka saavat ihmiset muuttamaan käytöstään. Tärkeä syy muutokseen on se, että “kaikki muut” käyttäytyvät tietyllä tavalla; toinen syy on se, että oma käytös tulee muille näkyväksi.

– Useimmiten kukaan muu ei näe eläkesäästämistäsi, sitä vastoin muut näkevät, jos otat töihin evääksi luomubanaanin tai ajat ympäristöystävällisellä autolla, Kristensson sanoo yliopiston sivustolla.

Yliopiston mukaan tutkimukseen osallistujat olettivat taloudellisten tekijöiden vaikuttavan heidän käytökseensä eniten, mutta tulos oli päinvastainen: hinnalla oli käytökseen kaikista pienin vaikutus.

– Yhteiskunnassa normiksi muodostuneet ideat ja käytösmallit vaikuttavat meihin huomaamatta. Erilaiset sosiaaliset tekijät ohjaavat toimintaamme paljon enemmän kuin esimerkiksi taloudelliset tekijät, Kristensson sanoo.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset