Ihmissuhteista tulee pysyvämpiä tasa-arvon myötä

Tuoreen raportin mukaan vakaat parisuhteet tekevät uutta tulemista, vaikka monet tutkijat ovat luulleet päinvastaista.

Ydinperheen uutta tulemista voi mahdollisesti selittää aiempaa tasa-arvoisemmilla suhteilla, kirjoittaa sivusto Forskning.se. Ajatushautomo SNS:n tuoreen raportin Families in the 21st century mukaan yhä useampi menee naimisiin ja harvempi eroaa, ainakin korkeasti koulutettujen keskuudessa. Myös syntyvyys on nousussa.

– Tämä on yllättävä kehityssuunta. Useimmat tutkijat ovat uskoneet, että yhä harvempien avioliittojen trendi jatkuisi, raportin kirjoittanut tanskalainen sosiologian professori Gösta Esping Andersen, joka vaikuttaa barcelonalaisella Universitat Pompeu Fabra -yliopistolla, sanoo Forskning.se:lle.

Matalan koulutustason perheissä avioerot kuitenkin lisääntyvät, eikä näissä perheissä synny yhtä paljon lapsia. Esping Andersenin mukaan näissä perheissä perinteiset sukupuoliroolit vallitsevat edelleen ja miehillä ja naisilla on erilaiset näkemykset siitä, miten perheen työt pitäisi jakaa. Korkeasti koulutetut miehet osallistuvat kotitöihin 1,5 kertaa enemmän matalasti koulutettuihin miehiin verrattuna. Esping Andersenin mukaan on kuitenkin nähtävissä merkkejä siitä, että myös matalan koulutustason perheet tasa-arvoistuvat.

– Olen vakuuttunut siitä, että tämä kehitys jatkuu. 10–15 vuoden kuluttua kotitöiden jakaminen ja lapsista yhdessä huolehtiminen on itsestään selvä normi. Tämän myötä koko väestön tasolla suhteista tulee pysyvämpiä.

Raportissa on käytetty muun muassa dataa OECD:stä ja tilastoja EU:sta. Raportti on luettavissa netissä.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset