Pohjoismaiset startupit yhdessä vahvempia

Yhteistyön kautta pohjoismaisilla startup-yrityksillä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet lyödä läpi maailmalla. Kolmivuotinen projekti Rising North haluaa tukea ja auttaa pohjoismaisia startupeja eteenpäin.

Rising North on 1,5 miljoonan euron rahasto, joka tukee pohjoismaisten startupien ekosysteemien kansainvälistymistä ja pohjoismaisen brändin levittämistä, Rising Northin projektijohtaja Peik Hämekoski kertoo.

Rahoittajana toimii Pohjoismaiden ministerineuvosto. Tänä vuonna aloitetun projektin tavoitteena on tukea 8–15 projektia vuodessa kolmen vuoden aikana. Maksimituki yksittäiselle projektille on 50 000 euroa.

– Haluamme rakentaa Pohjoismaista johtavan startup-hubin, jonka kautta on mahdollista saada rahoitusta, löytää kykyjä ja päästä uusille markkinoille, Hämekoski sanoo.

Hänen mukaansa juuri yhteistyö on avain onnistumisiin. Pohjoismaissa asuu yhteensä yli 26 miljoonaa ihmistä, ja Peik Hämekosken mukaan alueessa on voimaa, josta kannattaa ammentaa.

– Kaikki Pohjoismaat ovat yksittäin pieniä ja koko maailman mittakaavassa on vaikeaa lyödä läpi. Yhdessä toimiessaan Pohjoismailla on mahdollisuus tehdä isompia asioita, kun tekijöitä löytyy useasta maasta.

Muun muassa #NordicMade kokoaa yhteen pohjoismaisia osaajia.

– Se on yhteispohjoismainen, neutraali brändi, Hämekoski sanoo.
 

Rising North on tänä vuonna tukenut m.m. pohjoismaisen startup ekosysteemin matkaa New York Cityyn. Kuva: Joonas Linkola.

Yhteistyö vie pidemmälle

Jokaisen Rising Northin tukeman projektin pitää sitoa itseensä vähintään kolme Pohjoismaata.

– Tämä pakottaa yhteistyöhön, Peik Hämekoski sanoo.

Tulevaisuudessa naapurimaan kanssa ei siis enää välttämättä kilpailla, vaan yritetäänkin löytää yhteistyömahdollisuuksia.

– Moni saattaa ajatella, että lyhyellä aikavälillä ei kannattaisi tehdä yhteistyötä, mutta fakta on, että olemme pieniä tekijöitä. Ilman yhteistyötä asiat eivät toimi pidemmän päälle.

Hämekosken mukaan kilpailua toki tarvitaan edelleen, mutta jokaisen kannattaisi miettiä omia vahvuuksiaan ja keskittyä niihin.

– Olisi paras ymmärtää, missä itse on hyvä ja tehdä sitä, Hämekoski sanoo.

Oikeat verkostot auttavat eteenpäin

Suomessa puhutaan paljon siitä, että ollaan hyviä luomaan uutta teknologiaa, mutta kehnoja myymään sitä. Ruotsissa taas osataan myydä ja brändätä.

– Se on loistava esimerkki. Joku on hyvä jossain, toinen jossain muussa. Yhteistyötä ei ehkä vielä kuitenkaan tapahdu tarpeeksi.

Rising Northin avulla halutaan luoda verkostoja ja mahdollisuuksia löytää oikeaa osaamista myös omien piirien ulkopuolelta.

– Suomalainen insinööri saattaa tuntea vain muita suomalaisia, mutta Rising Northin kautta osaamista tulee eri suunnista, mikä johtaa parempaan lopputulokseen.

Startup-maailman ei myöskään tarvitse rajoittua teknologiainnovaatioihin. Peik Hämekoski mainitsee tuoreen Nobel-voittaja Bengt Holmströmin ja toteaa, että myös akateemisen puolen yhteistyöideat ovat tervetulleita.

– Mikseivät esimerkiksi yliopistot Ruotsista, Suomesta ja Norjasta voisi tehdä yhteistyötä?
 

Tilastoja pohjoismaista. Lähde: The Nordic Web.

Kiihdyttämällä parempiin tuloksiin

Omaan napaan tuijottelu on Peik Hämekosken mukaan menneen talven lumia. Startupeissa on erittäin tukeva kulttuuri – menestyjät auttavat mielellään muita eteenpäin.

– Jaetaan oppeja ja ekosysteemi kasvaa. Kun menestyjät auttavat uusia yrittäjiä, syntyy uusia menestyksiä.

Koska Rising North -projekti on vasta aluillaan Peik Hämekoski ei vielä halua lähteä arvioimaan projektin tuloksia.

– Alkuvaiheessa on vaikea sanoa, minkälaisia juttuja kannattaa tukea. Myös mittaaminen on haastavaa, sillä jotkut projektit saattavat kantaa hedelmää vasta viiden vuoden päästä. Eikä kaikkea voi mitata rahassa.

Projektirahoitusten lopulliset päätökset tehdään Rising Northin steering boardissa, joka koostuu pitkään alalla olleista ammattilaisista.

– Asioita pitää vain kokeilla. Pohjoismaissa on paljon kovia tekijöitä. Asiat toimivat jo nyt, mutta niitä pitää kiihdyttää.

Peik Hämekoski mainitsee, että 25 prosenttia rahoituksesta Pohjoismaissa tulee jo Yhdysvalloista.

– Kymmenen vuoden päästä luvut ovat toivottavasti vielä isompia. Rising Northin avulla annamme operatiivisen vastuun ja resursseja heille, joilla on visio siitä mitä pohjoismainen ekosysteemi tarvitsee ja kyky toteuttaa vaativiakin projekteja.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset