”Vaikuttavuutta ei synny ilman viestintää”

Millaista on onnistunut tiedeviestintä? Onko tutkija julkisuudenkipeä, jos hän haluaa puhua omasta tutkimuksestaan? Helsingin kirjamessuilla käydyssä keskustelussa todettiin, että on kaikkien etu, että tutkijat näkyvät ja kuuluvat julkisessa keskustelussa.

– Hienot hetket ovat niitä, jos tutkija voi vaikuttaa johonkin. Varmasti jokainen tutkija tekee tutkimusta, jotta jokin muuttuisi, erikoistutkija ja vuoden tieteentekijä 2015 Mari K. Niemi sanoi.

Hän mainitsi oman tutkimuksensa, jossa todettiin, että ainoastaan 30 prosenttia asiantuntijoista mediassa on naisia. Tämä johti muun muassa Helsingin Sanomien lupaukseen tasata asiantuntijoiden sukupuolijakauma.

Parhaimmillaan tiedeviestintä vaikuttaa julkiseen keskusteluun ja saa aikaan muutoksen. Mari K. Niemi toimii tällä hetkellä tutkijana Isossa-Britanniassa, jossa tähän kiinnitetään paljon huomiota.

– Britanniassa tutkimuksen vaikuttavuutta painotetaan paljon. Mitkä asiat ovat muuttuneet tutkimuksen myötä?
 

Esa Väliverronen, Mari K. Niemi ja Rosa Lampela keskustelivat tutkijoista ja mediasta. Kuva: Michaela von Kügelgen / Addeto.
Esa Väliverronen, Mari K. Niemi ja Rosa Lampela keskustelivat tutkijoista ja mediasta. Kuva: Michaela von Kügelgen / Addeto.

Etu, että tutkijat kuuluvat

Professori Esa Väliverrosen mukaan on tärkeää, että tutkijat näkyvät mediassa – viesti pitää saada perille myös omien piirien ulkopuolella.

– Vaikuttavuutta ei synny ilman viestintää, hän sanoi.

Aiemmin tutkijoita saatettiin paheksua, jos he näkyivät paljon mediassa. Esa Väliverrosen mukaan varsinkin yhteiskuntatieteilijöiden kannattaa tarttua tilaisuuteen.

– Yhteiskuntatieteilijät kommentoivat enemmän yhteiskuntaa, oma tutkimus ei välttämättä ole niin haluttua. Tärkeintä on herättää jonkinlaista kiinnostusta. Yhteiskuntakeskustelu kuuluu tutkijan työhön, Väliverronen sanoi.

Mari K. Niemen mukaan tutkijoiden medianäkyvyyteen suhtaudutaan nykyään paremmin.

– Jos tutkit jotain aihetta, sinulla on täysi oikeus puhua siitä vaikket olisi professori. On kaikkien etu, että tutkijat näkyvät ja kuuluvat. Varsinkin jos halutaan tietopohjaista keskustelua, Niemi sanoi.

Mari K. Niemi ja Esa Väliverronen osallistuivat Helsingin kirjamessuilla keskusteluun ”Tiedeviestinnän uusi aika”. Keskusteluun osallistuivat myös toimittajat Ulla Järvi ja Tuukka Tammi. Keskustelua johti Rosa Lampela Uutistamosta.

Lue myös: Menestyvä tutkija voi myös olla hyvä popularisoija

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Tags: tutkijat media

Arkisto

Uusimmat uutiset