Ruotsalaiset kielteisempiä monikulttuurisuutta kohtaan

Vaikka enemmistö ruotsalaisista kannattaa monikulttuurisuutta, asenteet ovat muuttuneet kielteisempään suuntaan, tuore barometri osoittaa.

64 prosenttia ruotsalaisista suhtautuu monikulttuurisuuteen positiivisesti. Tämä käy ilmi Högskolan i Gävle -korkeakoulun vuosittaisesta monikulttuurisuusbarometrista. Myönteisesti suhtautuvia on kuitenkin 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin 2014, mikä on suurin lasku siitä lähtien, kun mittauksia alettiin tehdä vuonna 2005, Högskolan i Gävle kirjoittaa tiedotteessa.

– Kyllä, tulokset ovat dramaattisia. Niiden kohdalla, jotka arjessaan usein kohtaavat ulkomailla syntyneitä, asenteet eivät kuitenkaan ole merkittävästi muuttuneet. Tässä on ennemmin kyse abstrakteista asioista kuin henkilökohtaisista kokemuksista, barometrista vastaava sosiologian professori Fereshteh Ahmadi sanoo Forskning & Framsteg -lehdelle.

Varsinkin naiset ja keski-ikäiset asennoituvat monikulttuurisuuteen aiempaa kielteisemmin. Ahmadi uskoo tämän johtuvan muun muassa siitä, että poliittinen ilmapiiri on muuttunut ja tiedotusvälineissä on kirjoitettu aiheesta negatiiviseen sävyyn.

– Uskon, että tulokset juontuvat siihen kielteiseen mediakuvaan, jota vaarallisista maahanmuuttajamiehistä on luotu.

Tiedotteessa Ahmadi korostaa nuorten olevan aliedustettuja barometrissa.

– Tämän sukupolven edustajat ovat päiväkoti-ikäisestä lähtien tottuneempia elämään ulkomaalaistaustaisten henkilöiden kanssa. Jos he olisivat olleet paremmin edustettuina tutkimuksessa, tulokset olisivat saattaneet olla toisenlaisia. Haluan myös korostaa, että ulkomailla syntyneiden kanssa työskennelleiden tai opiskelleiden kokemukset pääosin olivat hyviä.

Barometri löytyy Högskolan i Gävlen verkkosivuilta.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset