”Pitää muuttua tai kadota”

Mediat yrittävät kaikkien leikkausten keskellä uudistua selviytyäkseen. Perinteisten sanomalehtien selviäminen ei kuitenkaan ole lainkaan varmaa. Näin totesivat Peter Fellman ja Heidi Avellan ajatushautomo Agendan mediaseminaarissa.

Leikkauksia tapahtuu media-alalla jatkuvasti. Suomenruotsalainen KSF Media on vastikään vähentänyt 18,5 toimittajan henkilötyövuotta. Ajatushautomo Agendan mediaseminaarissa Heidi Avellan ja Peter Fellman keskustelivat median tilanteesta.

– Monet ovat yllättyneitä ja vihaisia, mutta sanomalehtikriisi ei ole uusi. Kaikilla on ongelmia saada taloutensa toimimaan, joten on itsestään selvää, että myös KSF Medialla on ongelmia, Heidi Avellan sanoi.

Hän on Sydsvenskan- ja Helsingbors Dagblad -lehtien poliittinen päätoimittaja. Hän on myös mukana lehtien yritysjohdossa ja jätti vastikään KSF Median hallituksen. Peter Fellman on ollut Dagens Industri -lehden päätoimittaja ja toimii nykyään lehden Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Fellman istuu myös Bonnier Business Pressin hallituksessa. Hän on samaa mieltä Heidi Avellanin kanssa ja huomauttaa, että media on mullistuksessa kaikissa Pohjoismaissa.

– Olisi outoa, jos näin ei olisi myös ruotsinkielisessä Suomessa, Fellman sanoi.

Yksi syy median tukalaan tilanteeseen on tilaajamäärien vähentyminen. Tästä syystä lehtien jakelukustannukset ovat nousseet ja sen myötä myös lehtien tilaushinnat. Fellmanin mukaan monet mediatalot tekevät virheen panostaessaan liian vähän digitaaliseen kehitykseen. Toistaiseksi keskitytään liikaa printtiin.

– Kaikkien pitää digitalisoitua enemmin tai myöhemmin, Avellan sanoi.

Molemmat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että printtilehdellä on paikkansa – ainakin toistaiseksi.

– Kun joku kysyy, kuinka kauan printtilehti vielä säilyy, sanoin aina kolme vuotta. Mutta tätä olen hokenut jo monta vuotta. Nyt en ole ollenkaan varma, onko meillä printtilehtiä vielä kolmen vuoden päästä, Heidi Avellan sanoi.
 

Peter Fellman ja Heidi Avellan osallistuivat ajatushautomo Agendan mediakeskusteluun, jota johti Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm. Kuva: Agenda / Svenska bildningsförbundet.
Peter Fellman ja Heidi Avellan osallistuivat ajatushautomo Agendan mediakeskusteluun, jota johti Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm. Kuva: Agenda / Svenska bildningsförbundet.

Sanomalehti voi olla väline

Heidi Avellan huomautti, että uutiset ovat geneerisiä, ja niistä on vaikeaa saada tuloja.

– Mistä löytyy maksutahto? Meidän pitää löytää tuotteita, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan.

Peter Fellman uskoo kuitenkin, että journalismi ja varsinkin tarinat ovat yhtä haluttuja nyt kuin aikaisemmin. Samalla hän huomauttaa, että lehtitalojen kannattaisi lopettaa itsensä määrittäminen pelkkinä lehtinä, ja sen sijaan miettiä muita mahdollisuuksia. Lehdestä pitää tulla väline lukijoille.

– Olemme tuotteistaneet itsemme Dagens Industrissä. Me toimittajat unohdamme, kuinka seksikäs tuotemerkkimme on. Ihmiset haluavat hengailla meidän kanssamme, Fellman sanoi.

Pelkän paperi- ja digilehden julkaisun sijaan DI järjestää tapahtumia, joiden kautta solmitaan kontakteja lukijoiden kanssa. Myös Heidi Avellan uskoo, että mediatalojen pitää olla muutakin kuin mediatuote – niiden pitäisi olla samanhenkisten ihmisten kokoontumispaikka.

– Luottamus on ollut tuotteemme 150 vuoden ajan. Nyt on tärkeää luoda yhteisöjä ja järjestää tapahtumia. Media tulee jatkossa olemaan joukko profiileja, Avellan sanoi.

Vaikka mediatalot uusiutuvat ei ole varmaa, että lehdet selviytyvät. Peter Fellman vertaa ensyklopedioihin, joista on hänen mukaansa internetin myötä on tullut turhia.

– Toivoa ei ole menetetty, mutta meidän pitää löytää keinot, ja miettiä mitä osaamme parhaiten. Pitää muuttua tai kadota, Fellman sanoi.

Sekä Heidi Avellanilla että Peter Fellmanilla on taustaa suomenruotsalaisen median piirissä.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Tags: media

Arkisto

Uusimmat uutiset