Pohjoismaiseen hyvinvointimalliin uskotaan yhä

Vaikka pohjoismainen hyvinvointimalli kohtaa yhä suurempia haasteita, mallilla on ilman muuta tulevaisuus. Tätä mieltä ovat monet pohjoismaiset huippupoliitikot.

Pohjoismaisen hyvinvointimallin murenemisen estämiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä, mutta pohjoismaiset huippupoliitikot uskovat silti mallin tulevaisuuteen. Tämä kävi ilmi Arendalsukan aikana, joka on Norjan vastine Suomi-areenalle Suomessa ja Almedalsveckanille Ruotsissa, kirjoittaa Norden.org tiedotteessaan.

– Malli on osoittautunut erittäin elinvoimaiseksi myös vaikeina aikoina. Kukaan ei selvinnyt finanssikriisistä meitä paremmin. Se johtuu kahdesta asiasta: solidariteetista ja yhteenkuuluvuudesta. Kunhan vaalimme näitä arvoja, pystymme ratkomaan myös tulevia kriisejä, Pohjoismaiden neuvoston presidentti Henrik Dam Kristensen sanoi tiedotteen mukaan.

Avain suurien haasteiden, kuten työttömyyden ja lisääntyneen maahanmuuton, selvittämiseen on tieto.

– Teemme suuren virheen ellemme tarjoa maahanmuuttajillemme todellisia mahdollisuuksia työelämässä. Meidän on hyödynnettävä heidän tietojaan ja taitojaan, Kristensen sanoi.

Norjan pohjoismaisen yhteistyön ministeri Elisabeth Aspaker muistutti, että Pohjoismailla on yhteiset kiinnostuksen kohteet ja lähtökohdat.

– Se tarkoittaa sitä, että voimme yhdessä löytää hyviä ratkaisuja haasteisiin, Aspaker sanoi.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset