Yliopistoväki tuomitsee Turkin noitavainot

Useat akateemiset järjestöt Suomessa ja Ruotsissa kritisoivat voimakkaasti Turkin toimia akateemikkoja kohtaan maassa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Heinäkuun puolessavälissä tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki on ryhtynyt toimiin, jotka muun muassa kohdistuvat maan yliopistoväkeen. Korkeakoulutettuja on kielletty lähtemästä maasta, kun taas ulkomaisissa yliopistoissa oleskelevat turkkilaiset tutkijat ja opiskelijat on määrätty palaamaan kotimaahansa.

– Kun tiedon virtaus tukahdutetaan, samalla tukahdutetaan yhteiskunnallinen kehitys. Tämä yliopistoväkeen kohdistuva noitavaino on vapaalle yhteiskunnalle suuri menetys, ruotsalainen korkeakoulutettujen keskusjärjestö Sveriges akademiker Saco kirjoittaa tiedotteessa.

Ruotsalainen opettajajärjestö Lärarnas riksförbund vaatii yhdessä kansainvälisen opetusalan järjestön ETUCE:n kanssa Turkin valtiolle osoittamassaan kirjelmässä maata “välittömästi lopettamaan aggressiiviset ja repressiiviset toimensa turkkilaisia kansalaisia vastaan”.

Suomessa Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto tukevat ETUCE:n kannanottoa.

– Olen syvästi järkyttynyt dekaanien ja muiden professorikollegoiden kohtelusta ja akateemisen vapauden romuttamisesta, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri sanoo tiedotteessa.

– Suomi voisi harkita turvapaikan antamista maassa jo oleville turkkilaisille yliopistotutkijoille nyt, kun Erdogan on esittänyt heille “kotiinkutsun”, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen sanoo.

Yhteistyöjärjestö Suomen yliopistot UNIFI tuomitsee Turkin tapahtumat ja kehottaa kaikkia eurooppalaisia yliopistoja ja yliopistolaisia vastustamaan maan nykykehitystä sekä tukemaan demokratiaa ja akateemista vapautta Turkissa.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset