Tutkijat lisäävät oppilaiden tiedeymmärrystä

Oppilaiden ja tutkijoiden yhteistyöstä on saatu lupaavia tuloksia Ruotsissa.

Monella skoonelaiskoululla on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut mahdollisuus kutsua tutkijoita osallistumaan oppilaiden koulutyöhön. Tiedejärjestö Vetenskap & Allmänhet on tutkinut mallia ja toteaa yhteistyön voivan lisätä oppilaiden tieteellistä ymmärrystä ja tieteellisiä taitoja, V&A kirjoittaa sivustollaan.

– Tänä päivänä olemme verkostoituneet satojen tutkijoiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita yhteistyöstä koulujen kanssa. Koulut arvostavat niin sanottuja kotitutkijoita todella paljon ja heihin keskitymme yhä enemmän vastaisuudessa, tutkimusverkosto Forskningsnätet Skånen suunnittelija Maria Brännström sanoo V&A:lle.

– Kouluissa ollaan hyvin tietoisia siitä, että opetuksen tulee perustua tieteelle. Samaan aikaan koulut tarvitsevat apua saadakseen yhteyden tutkijoihin ja tutkimukseen, Vetenskap & Allmänhetin projektijohtaja Karin Larsdotter sanoo.

Uumajan yliopistolla Jenny Hellgren on vuorostaan tutkinut yläkoululaisia, jotka ovat saaneet osallistua luonnontieteellisiin tutkimusprojekteihin, ja huomasi heidän tuolloin työskentelevän innostuneesti ja saavan myönteisiä kokemuksia.

– Tutkimukseni osoittaa, että tutkimusta sisältävä opetus sopii kaikille oppilaille. Se voi houkutella aiempaa useampia oppilaita syventymään luonnontieteisiin, kuten sekä koulu että yhteiskunta peräänkuuluttavat. Oppilaat pitävät varsinkin käytännön työstä, tutkivasta työtavasta sekä siitä, että saavat oppia, mitä luonnontieteet “oikeasti” ovat, Hellgren sanoo Uumajan yliopiston tiedotteessa.

Hellgrenin väitöskirja Students as scientists: a study of motivation in the science classroom on luettavissa verkossa.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset