Rekrytointia kahdella kielellä

Ruotsissa suomenkielisen työvoiman tarve on suuri, Suomessa taas tarvitaan ruotsin kielen taitoja monessa työssä. Uusi rekrytointisivusto SinneWorks haluaa auttaa yrityksiä löytämään oikeat henkilöt oikeisiin töihin – sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Olen itse rekrytoinut paljon ja usein ollut suomenkielisen työvoiman tarpeessa Ruotsissa. Ruotsissa asuu paljon suomenkielisiä, ja monet suomalaiset ovat myös valmiita muuttamaan Ruotsiin, mutta näiden henkilöiden löytäminen on ollut vaikeaa. Turhautumisen myötä perustimme SinneWorksin, Tommy Inkilä kertoo.

Hän on itse ruotsinsuomalainen ja kokee, että suomea osaavan työvoiman tarve lisääntyy Ruotsissa kaiken aikaa. Yhdessä kolmen ystävänsä kanssa hän perusti rekrytointisivusto SinneWorksin, jonka kautta työntekijät ja työnantajat voivat löytää toisensa.

Tommy Inkilän mukaan palvelulle oli suuri tarve, ja palaute on ollut erittäin positiivista. SinneWorks lanseerattiin toukokuussa, ja palvelu on jo vetänyt puoleensa sekä työnhakijoita että työnantajia.

– Jo kolmantena päivänä eräs henkilöstövuokrausyritys soitti ja kysyi, voisimmeko tehdä yhteistyötä. Samanlaista tietokantaa ei löydy mistään, kukaan ei ole aikaisemmin keskittynyt suomenkielisiin Ruotsissa ja toisinpäin, Inkilä kertoo.

Kaksikielisyys on voimavara

Tommy Inkilä sanoo palvelun olevan suunnattu yhtä paljon työnantajille kuin työnhakijoille. Hakija voi rekisteröityä ilmaiseksi, mutta se ei velvoita häntä vastaanottamaan työtä.

– Sivuston kautta voi ilmoittaa olevansa työnhakija ja samalla voi nostaa esiin kielitaitonsa. Suomalaiset eivät aina oikein uskalla hyödyntää kielitaitoaan, mikä on tylsää. Useampaa kieltä puhuvana voi kuitenkin vaatia enemmän palkkaa, Inkilä muistuttaa.

Hänelle yksi SinneWorksin päämäristä on nostaa esiin kaksikielisyyttä sekä Suomessa että Ruotsissa.

– Monet jäävät vaille töitä, koska vanhemmat eivät ole halunneet puhua toista kieltä lasten kanssa. Tämä asenne pitää nyt unohtaa. Minulle on tärkeää edistää kaksikielisyyttä, ei mustamaalata sitä.

Toistaiseksi SinneWorks toimii Suomessa ja Ruotsissa, mutta suunnitelmissa on kattaa kaikki Pohjoismaat parin vuoden sisällä. Tommy Inkilän mukaan kaksikielisyys on voimavara, jota pitäisi hyödyntää enemmän.

– Vanhempani muuttivat Ruotsiin töiden perässä, nyt seuraava sukupolvi jatkaa heidän työtään ja edistää sitä. Tänään suomalaiset ovat enemmän kuin työvoimaa – he ovat haluttuja työntekijöitä kielitaitonsa puolesta.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset