Open access kerää kannatusta

Open accessilla on yhä enemmän puolestapuhujia tiedemaailmassa. Etuna nähdään muun muassa suuren yleisön parempi tavoitettavuus.

Kun tutkimus on avointa, se näkyy, vaikuttaa ja tuntuu yhteiskunnassa. Näin kirjoittaa Helsingin yliopiston kirjaston tietoasiantuntija Ursula Virolainen.

Myös Tukholman yliopistolla open access saa kannatusta. Yliopiston rehtori Astrid Söderbergh Widding sanoo haastattelussa SPARC Europelle, että open accessin ja avoimen tutkimuksen tulee saada ansaitsemansa huomio. Hän toivoo, että open accessista tulee tutkimuksen normi.

– Tieteellinen vertaisarviointi on tieteellisen julkaisun kulmakivi, kuten pitääkin. Mutta on absurdia, että olemme kahden systeemin välissä: tutkijat maksavat saadakseen tutkimustaan julkaistua ja toisaalta he tekevät vertaisarviointeja ilmaiseksi – tieteellisiä vertaisarviointeja, jotka takaavat koko tieteellisen julkaisujärjestelmän uskottavuuden, Söderbergh Widding sanoo SPARC Europelle.

– Jotkut julkaisijat asettavat lisäksi artikkeleille embargoja ennen kuin niille myönnetään open access -status, ja keräävät korkeita tilaajamaksuja. Tähän on saatava muutos.

Kohderyhmänä suuri yleisö

Wikimedia Ruotsin Sara Mörtsell ja Anna Troberg keskustelevat huhtikuussa Wikipedian ja open access -julkaisun suhteesta Tukholmassa järjestettävässä konferenssissa.

– Esitelmässämme haluamme tuoda esiin koko sen kantaman, jota open access voi auttaa luomaan suurta yleisöä tavoitettaessa, Sara Mörtsell sanoo Tukholman yliopiston kirjaston tiedotteessa.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että Wikipediaan kirjoittavat usein ensi sijassa valitsevat open access -lähteitä, jos vaihtoehtona on maksumuurin takana oleva julkaisu.

– Wikipediaa kohtaan on paljon ennakkoluuloja, varsinkin korkeamman koulutuksen ja tutkimuksen saralla. Se on pitkään nähty kiellettynä alueena, Mörtsell sanoo.

– Haluamme näyttää, miten Wikipedia auttaa kontekstualisoimaan open access
-julkaisuja orgaanisella tavalla, joka myös parantaa niiden saatavuutta suuren yleisön parissa.

Teksti: Mira Honkavaara / Addeto

Helsingin yliopiston kirjasto on julkaissut open access -oppaan suomeksi ja englanniksi.
 

Tags: open access

Arkisto

Uusimmat uutiset