Tulevaisuuden johtajat verkostoituvat kahdella kielellä

Ajatushautomo Magman kolmatta kertaa tarjoamalla kurssilla nuoret aikuiset keskustelevat muun muassa ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista. Kurssin ideana on myös tarjota verkostoitumista kummallakin kotimaisella kielellä.

Helmikuisena perjantai-iltapäivänä 20 tulevaisuuden vaikuttajaa on kerääntynyt ajatushautomo Magman tiloihin Helsingin keskustassa. Ryhmän 20–25-vuotiaat ovat jo kuulleet yhden puheenvuoron Sosiaalidemokraattien puoluetoimistolla, nyt vuorossa on Ruotsalaisen kansanpuolueen Stefan Wallin.

Wallin puhuu Suomen uudesta poliittisesta kulttuurista, RKP:n roolista oppositiossa, pohjoismaisesta yhteistyöstä ja Natosta. Kun nuorille annetaan mahdollisuus kysyä, monilla on jo käsi pystyssä – tässä ryhmässä kukaan ei pelkää esittää kysymyksiä. Yksi kysyjistä on Juho Ojares, mutta hän aloittaa kehumalla RKP:n oppositiopolitiikkaa.

Hetken kuluttua tauolla Ojares kertoo olevansa erittäin tyytyväinen kurssiin. Vinkin hän oli saanut ystävältään, joka osallistui edelliselle kurssille.

– Odotan oppivani vaikuttamisesta. Muun muassa edellisessä moduulissa saimme hyviä vinkkejä mielipidetekstien kirjoittamiseen. Mahdollisuus verkostoitua kahdella kielellä on myös tärkeää, Ojares sanoo suomeksi.

Kurssikaveri Elin Johansson on samaa mieltä, ja jatkaa ruotsiksi.

– Olen miettinyt paljon vaikuttamista, mielipiteiden muodostumista ja sitä, miten puoluepolitiikka toimii. On mielenkiintoista tavata muita, joilla on sama asenne ja samat mielenkiinnon kohteet. Nämä kontaktit ovat myös arvokkaita, varsinkin nyt kun yhteiskunta on niin polarisoitunut.

Se, että Johansson puhuu ruotsia ja Ojares suomea ei ole mikään ongelma. Kurssin kaksikielisyys on luonnollista ja integroitua – jokainen puhuu omaa äidinkieltään.

– Viime kerran väittelyssä joku aloitti ehkä ensin suomeksi, mutta vaihtoi sitten huomaamatta ruotsiin, tai toisinpäin, Ojares sanoo.

– Se on toiminut hyvin, toisin kuin jotkut yliopiston kurssit, jotka ovat kaksikielisiä, mutta ainoat asian tiedostavat ovat ruotsinkieliset, Johansson sanoo.
 

Juho Ojares ja Elin Johansson suosittelevat Magma-akatemian kurssia kaikille yhteiskunnasta kiinnostuneille.
Juho Ojares ja Elin Johansson suosittelevat Magma-akatemian kurssia kaikille yhteiskunnasta kiinnostuneille.

Kurssi avartaa näkökulmaa

Juho Ojares on jo nyt kunnanvaltuutettu Ylöjärvellä, ja viidentoista vuoden päästä hän toivoo edelleen olevansa aktiivinen politiikassa. Rakennusalan perheyritys on myös houkutteleva vaihtoehto.

Elin Johansson on pääasiassa kiinnostunut koulutukseen liittyvistä kysymyksistä, ja hän tekisikin mielellään koulutukseen liittyvää työtä.

– On hienoa, että kurssilaisilla on omat intressit. Meillä on hyvä erilaisista ihmisistä koostuva porukka, hän sanoo.

Ojares on samaa mieltä, ja sanoo, että on hienoa kuulla muunlaisia mielipiteitä kuin mihin on tottunut.

– Toivon myös oman näkökulmani laajentuvan, hän sanoo.

Molemmat kehuvat kurssin monipuolisuutta. Magman mukaan ei ole ollut vaikeaa houkutella puhujia. Kurssilaisten palaute on myös ollut erittäin positiivista.

– Mielestäni keskustelut ovat olleet hyviä. Monia hyviä, ja kriittisiä, kysymyksiä on myös esitetty, Elin Johansson sanoo.

Juho Ojares on Kokoomuksen jäsen, mutta hänen mielestään on aina mielenkiintoista kuulla muiden puolueiden esittävän näkökantojaan.

– Demareilla vieraillessamme minua hieman hymyilytti, mutta totta kai muillakin puolueilla on fiksuja ajatuksia. Stefan Wallin oli yksi karismaattisin puhuja pitkään aikaan.

Johanssonin mukaan oli mielenkiintoista kuulla ensin SDP:n ja sitten RKP:n ajatuksia nykypolitiikasta. Hänen mielestään puolueiden ajoittain ristiriitaisia ajatuksia ei myöskään ole vaikeaa seuloa.

– Tiedän heidän olevan poliitikkoja, ja että heillä siten on tietty agenda. Yritän pysyä kriittisenä – mitä he eivät sano? Meidän täytyy olla tarkkaavaisia.

Eniten kurssiin osallistuvat odottavat kurssin päätösviikkoa – opintomatkaa Brysseliin.

– Siitä tulee hieno päätös kurssille, Elin Johansson sanoo.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset