Pääministerit painottavat puolustusyhteistyötä

Suomen ja Ruotsin pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Stefan Löfven (S) julkaisivat sunnuntaina yhteiskirjoituksen, jossa he painottivat Suomen ja Ruotsin hyvää turvallisuuspoliittista yhteistyötä ja maiden läheistä suhdetta.

Sipilä ja Löfven totesivat artikkelissa, joka julkaistiin Lännen Median lehdissä Suomessa ja Dagens Nyheter -lehdessä Ruotsissa, että maiden välisessä puolustusyhteistyössä viime aikoina on otettu tärkeitä askeleita. Näihin kuuluvat muun muassa yhteiset harjoitukset, lisääntynyt tiedonvaihto sekä satamien ja lentokenttien käyttö toisten maissa.

– Edellyttäen, että tarvittavat poliittiset päätökset kummassakin maassa tehdään, voimme vastaisuudessa toimia yhdessä myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa. Kuten tasavallan presidentti totesi uudenvuodenpuheessaan, Suomen ja Ruotsin yhteistyön edelleen tiivistyminen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on loogista, pääministerit kirjoittivat.

– Suomi ja Ruotsi ovat molemmat sotilaallisten liittoutumien ulkopuolella. Olemme sitä mieltä, että tämä linja palvelee meitä hyvin. Siitä saatu kokemus on syytä ottaa huomioon myös ajankohtaisia haasteitamme arvioitaessa. Sotilaallinen liittoutumattomuus myötävaikuttaa osaltaan myös pohjoisen Euroopan vakauteen ja turvallisuuteen kokonaisuudessaan.

"Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi Hufvudstadsbladetille artikkelin keskeisen sanoman olevan, että Ruotsi ja Suomi toimivat yhdessä, kun taas transatlanttinen yhteistyö, EU ja Nato, mainittiin vain muutamalla lauseella. Salonius-Pasternakin mukaan Sipilä viestitti selkeästi, ettei nyt ole ajankohtaista hakea Nato-jäsenyyttä.

– Painetussa muodossa en ole nähnyt tätä sanottavan näin selkeästi, Salonius-Pasternak sanoi HBL:lle.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoi vuorostaan STT:lle että pääministereiden kirjoituksella haluttiin vakuuttaa, että maiden tekemä turvallisuuspoliittinen yhteistyö on tiivistä ja harkittua.

– Suomen ja Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus on hyvin uskottavaa. Emme usko äkkikäännöksiin turvallisuuspolitiikassa. Nopeat käänteet soveltuvat erityisen huonosti maidemme turvallisuutta koskeviin asioihin. Suomi ja Ruotsi hoitavat turvallisuuspolitiikkaansa pitkäjänteisesti, hyvässä yhteistyössä ja yhä tiiviimmässä yhteydessä toisiinsa, Sipilä ja Löfven kirjoittivat artikkelinsa päätteeksi.

Teksti: Addeto / Mira Honkavaara
 

Arkisto

Uusimmat uutiset