"Suomi ja Ruotsi voivat edistää turvallisuutta Pohjois-Euroopassa"

Presidentti Sauli Niinistö kehui uudenvuodenpuheessaan Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä. Presidentin mukaan maat voivat yhdessä edistää turvallisuutta ja vakautta Pohjois-Euroopassa.

Niinistö nosti puheessaan esiin turvallisuutta, taloutta ja maahanmuuttoa koskevia kysymyksiä. Hän painotti, etteivät Suomi ja Ruotsi kuulu sotilasliittoihin.

– Yhdessä meillä on vahvat yhteydet niin länteen kuin itään, ja tämä nostaa meidät Ruotsin kanssa erityisasemaan. Se taas luo mahdollisuudet merkittävään työhön Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi, Niinistö sanoi.

Niinistö puhui kiristyneestä kansainvälisestä tunnelmasta sekä Venäjän ja Naton lisääntyneestä sotilaallisesta läsnäolosta Itämeren alueella.

– Totesin viime vuoden puheessani, että Suomi harjoittaa aktiivista vakauspolitiikkaa. Ulkopolitiikkamme kannalta tässä keskeisiä ovat suhteemme Ruotsiin ja Venäjään, pohjoismaisuus sekä yhteistyö niin Euroopan unionissa kuin myös Nato-maiden kanssa, Niinistö sanoi.

– Suomi ja Ruotsi ovat Naton erityiskumppaneita. Harjoitamme keskenämme tiivistyvää sotilaallista yhteistyötä, joka sujuu hyvin ja jota molemmissa maissa arvostetaan, presidentti totesi lisäten, että enemmänkin voisi tehdä.

Niinistön mukaan olisi loogista, että Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä kehitettäisiin pidemmälle.
 

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.

"Tasapainoilua idän ja lännen välissä"

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kiinnitti huomiota siihen, että Niinistö painotti Ruotsia puheessaan.

– Huomionarvoisinta oli se, miten presidentti korosti Suomen ja Ruotsin kahdenvälistä yhteistyötä. Presidentti käytti termiä ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö. Hän laajensi siis yhteistyön muuhunkin kuin puolustusyhteistyöhön, Tiilikainen sanoi Helsingin Sanomille.

Suomen historian professori Petri Karonen Jyväskylän yliopistosta analysoi myös Niinistön tasapainoilua idän ja lännen välissä.

– Aina on ollut syytä korostaa, kuinka tärkeä kumppani Ruotsi on. Nytkin presidentti haki monta kertaa vauhtia Ruotsista. Se mainittiin puheessa kuudesti, Venäjä neljästi, Karonen sanoi HS:lle.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset