Suomessa yli tuhat työtöntä tohtoria

Tänä vuonna tohtorien työttömyys ylitti ensimmäistä kertaa tuhannen rajan. Yksi syy tähän on se, että yhä useampi väittelee tohtoriksi. Mutta myös yliopistoihin kohdistuvat leikkaukset heikentävät tohtorien työmarkkinoita.

– Toivoisin kulttuurinmuutosta, joka johtaisi siihen, että muutkin kuin akateemiset laitokset uskaltaisivat palkata tohtoreita, Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on yli tuhat työtöntä tohtoria.

– Yksi syy tähän on se, että 1980-luvulla valmistui noin 300 tohtoria vuodessa, kun lukumäärä tänään on noin 1800.

Koikkalaisen mielestä tämä ei välttämättä ole ongelma. Tohtorin papereilla voi hyvinkin hakeutua akatemian ulkopuolelle.

– Tohtoreiden pitäisi osata esittää omat valmiutensa laajemmin, koska usein tohtoreilla on paljon kykyjä, joista on hyötyä usealla alalla.

Koikkalainen huomauttaa, että tohtorien pitäisi katsoa itseään toisesta näkökulmasta. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten ulkopuolella tärkeintä ei välttämättä ole mainita pitkää julkaisulistaa, vaan pitäisi keskittyä muihin osaamisalueisiin.

– Tohtoreiden pitää pystyä brändäämään itsensä uudelleen, Koikkalainen sanoo.

Yliopistoihin kohdistuvat leikkaukset eivät kuitenkaan edesauta tohtorien pääsyä työmarkkinoille.

– Seuraavat vuodet tulevat olemaan hankalia. Monesti leikkaukset kohdistuvat varsinkin nuoriin tutkijoihin, Koikkalainen sanoo.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset