Århusista mallia muihin Pohjoismaihin

Pohjoismaiset poliitikot, opettajat ja sosiaalityöntekijät saivat konferenssin yhteydessä oppia Århusin mallista eli mentorointiohjelmasta, jolla yritetään estää nuorten miesten radikalisoitumista.

Århusin malli on herättänyt mielenkiintoa ympäri maailman. Mallissa poliisi, koulut sekä sosiaaliviranomaiset tekevät yhteistyötä. Noin 300 pohjoismaista kuntatyöntekijää ja -poliitikkoa sai äskettäin tutustua malliin Malmössa Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Nordbukin (Pohjoismainen lapsi- ja nuorisoyhteistyön komitea) järjestämän konferenssin yhteydessä.

Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston verkkosivuston mukaan 27 nuorta matkusti itäisestä Jyllannista Syyriaan sotimaan vuonna 2013. Viime vuonna poliisin tietoon tuli vain yksi nuori – Århusin kunnan mahdollisesti saatua monet muut nuoret toisiin ajatuksiin.

– Päämäärämme on auttaa heidät takaisin yhteiskuntaan. Samanaikaisesti saamme monet aikuiset seuraamaan heidän tekemisiään, hehän ovat mahdollinen turvallisuusriski, Århusin pormestari Jacob Bundsgaard (Sosiaalidemokraatit) sanoi Sydsvenskan-lehdelle aiemmin tänä vuonna.

Tervetulleita kansalaisia

Århusissa kuka tahansa voi vinkata nuoresta, josta on huolestunut. Tämän jälkeen tehdään riskikartoitus ja nuori kutsutaan keskustelemaan kunnallistyöntekijän kanssa.

– Meillä on loistava poliisi, joka soittaa nuorille ja aloittaa aina samalla tavalla: ”On olemassa joku, joka on huolestunut sinusta”, neuvoja Jesper Holme sanoo Norden.org-sivustolla.

Ensimmäisen kontaktin jälkeen kartoitetaan yksilölliset tarpeet: tarvitseeko esimerkiksi perhe apua?

– Tämän jälkeen kuvaan tulee mentori, joka voi yrittää muuttaa asioita. Hän voi olla perheen ja yksilön tukihenkilö. Konfliktialueilla oleillut voi tarvittaessa saada apua psykologilta. Malli tarjoaa elintärkeää tukea läheisille ja perheverkostoitumista, sanoi Magnus Ranstorp, Ruotsin Försvarshögskolanin tutkija, viime keväänä Ruotsin yleisradiolle.

Jesper Holme on työskennellyt mallin parissa pitkään. Riski nuorten radikalisointiin kasvaa muun muassa heidän tuntiessaan itsensä ulkopuolisiksi. Kaikki, jotka työskentelevät Århusin mallin parissa haluavat siksi painottaa jokaisen nuoren – uskonnosta tai mielipiteistä riippumatta – olevan tervetulleita kansalaisina.

– Haluamme nuorten suhtautuvan olemassaoloonsa ideologisesti, mutta kun radikaalit mielipiteet kehittyvät äärimmäisiksi ja väkivaltaa edistäviksi, meidän on reagoitava ajoissa, Jesper Holme sanoo Norden.orgille.

Århusin mallia on Norden.orgin mukaan toisaalta myös kritisoitu siitä, ettei äärimmäisiin ideologioihin oteta enemmän välimatkaa.

Teksti: Mira Honkavaara / Addeto

Lue myös: Kaikki lähtijät ovat erilaisia
 

Arkisto

Uusimmat uutiset