Ruotsalaistutkija kyseenalaistaa Suomen koulutusjärjestelmän

Ruotsalainen tutkija Gabriel Heller Sahlgren kyseenalaistaa suomalaisen koulutusjärjestelmän kunniakkaan maineen. Hän esitteli näkemyksiään seminaarissa Helsingissä.

Suomalaista koulua ja koulutusjärjestelmää on kehuttu ympäri maailman ensimmäisistä Pisatuloksista lähtien vuonna 2001. Viime aikoina tulokset ovat kuitenkin heikentyneet, ja Gabriel Heller Sahlgren kirjoittaa tuoreessa kirjassaan ”Real Finnish Lessons. The True Story of an Education Superpower” aiempien, hyvien tulosten johtuneen muun muassa hierarkkisesta ja vanhanaikaisesta koulukulttuurista.

– Opettajien auktoriteetilla ja yhteiskunnallisella asemalla on pitkät juuret Suomessa, Heller Sahlgren sanoi Svenska Ylelle ajatushautomo Magman seminaarin yhteydessä.

Pisatutkimukset eivät mittaa koulutuspolitiikkaa

Svensk Presstjänstin (SPT) mukaan Heller Sahlgren (kuvassa) sanoi, ettei ole olemassa tutkimustuloksia jotka osoittaisivat, miksi Suomi pärjäsi ensimmäisissä Pisavertailuissa niin hyvin.

– Suomalaisia kouluja kehuttiin kritiikittömästi pitkään. Vasta kun Suomi alkoi luisua Pisavertailuissa, johtopäätöksiä on alettu kyseenalaistaa, Heller Sahlgren sanoi SPT:n mukaan.

– Pisatutkimukset eivät mittaa koulutuspolitiikan laadukkuutta vaan sitä, kuinka hyvin oppilaat suoriutuvat kokeesta.

Heller Sahlgren on brittiläisen CMRE:n (Centre for the Study of Market Reform of Education) tutkimusjohtaja ja London School of Economicsin tutkija. Hän sanoi Svenska Ylen mukaan, että uudet valmiudet ovat tärkeitä muuttuvassa yhteiskunnassa, eikä hän halua haukkua suomalaisia uudistuksia. Hän totesi kuitenkin, että Ruotsissa pitäisi ymmärtää, että koulu-uudistukset on viety ehkä liiankin pitkälle.

– Koulupolitiikan pitäisi ehkä toimia muutosten jarrupalana. Ei makeaa mahan täydeltä, Heller Sahlgren sanoi Svenska Ylen mukaan.

Teksti: Addeto

Lue myös: ”Suomen koulumenestys ei johdu poliittista uudistuksista”
 

Arkisto

Uusimmat uutiset