Painovapausasetus on edelleen ajankohtainen 

Vuonna 2016 on kulunut 250 vuotta maailman ensimmäisestä perustuslakiin kirjatusta painovapausasetuksesta. Laki säädettiin Ruotsissa, ja yksi aloitteentekijöistä oli suomalainen Anders Chydenius. Hänen mukaansa painovapaus on jokaisen toimivan demokratian silmäterä. Painovapautta juhlitaankin ensi vuonna muun muassa julkaisemalla kattava juhlakirja.

– Vuonna 2012 Anders Chydenius -säätiö päätti, että vuonna 2016 olisi tärkeää huomioida maailmaan ensimmäisen painovapausasetuksen 250-vuotisjuhla, yksi painovapaudesta kertovan juhlakirjan aloitteentekijöistä Gustav Björkstrand kertoo.

Kirjeitä lähetettiin muun muassa Suomen ja Ruotsin ulko- ja oikeusministereille, mutta projekti päätyi lopulta kummankin maan eduskunnalle.

– Painovapaudesta päätettiin eduskunnassa, sen takia on myös tärkeää, että eduskunnat ovat vastuussa projektista. Hakemuksissamme painotimme painovapausasetuksen tärkeyttä demokratialle ja pohjoismaiselle julkisuusperiaatteelle.

Laajaan projektiin osallistuu yli 20 suomalaista ja ruotsalaista asiantuntijaa. Juhlakirja ilmestyy 2. joulukuuta 2016 sekä suomeksi että ruotsiksi. Se on suunnattu lähinnä poliittisille päättäjille ja johtaville henkilöille Suomessa ja Ruotsissa.

– Haluamme heidän huomioivan tärkeät painovapaus – ja julkisuusperiaatteet. Olen iloinen, että aloitteemme vuodelta 2012 nyt kantaa hedelmää, Björkstrand sanoo.

Chydenius keskeinen

Gustav Björkstrand kirjoittaa itse Anders Chydeniuksesta – miehestä joka on hyvin tuttu hänelle. Vuonna 2001 Kokkolan kaupunki perusti Anders Chydenius –säätiön, jonka puheenjohtajana Björkstrand on toiminut alusta alkaen. Säätiö julkaisee sekä suomeksi että ruotsiksi muun muassa viisi nidettä, johon on koottu Chydeniuksen julkaisuja. Kolme nidettä on jo julkaistu.

– Tärkeimmät tekstit on julkaistu myös englanniksi vuonna 2012. Anders Chydenius kirjoitti muun muassa samantyylisen tekstin kuin Adam Smith kymmen vuotta ennen Smithin The wealth of nations.

Anders Chydeniuksen tekstit ja kommentit niihin julkaistaan myös verkossa.

– Tämä johtaa hänen roolinsa uudelleen arvioimiseen. Jatkossa on mahdotonta etsiä tietoa painovapaudesta ja julkisuusperiaatteesta törmäämättä Chydeniukseen. Mutta kestää tietysti jonkin aikaa ennen kuin tekstit lyövät läpi.

Vuodesta 2007 on juhlittu tietämisen vapauden päivää, joka on Anders Chydeniuksen aikaansaaman painovapausasetuksen, maailman ensimmäisen julkisuuslain, vuosipäivä. Päivää juhlitaan aina 2. joulukuuta, yleensä yhteistyössä Helsingin Sanomien ja Dagens Nyheterin kanssa.

– Juhlissa on ollut mukana asiantuntijoita sekä Suomesta että Ruotsista, mutta myös EU:sta, Björkstrand kertoo.

Painovapaus on demokratian tukipilari

Painovapausasetusprojektin yhteydessä projektijohto otti yhteyttä myös Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöön. Ryhmä halusi ministeriön hakevan Unescon World Press Freedom Dayn järjestämistä Suomeen juhlavuoden yhteydessä. Tapahtuma järjestetään vuosittain, joka kerta uudessa maassa.

– Unesco otti kiitollisesti vastaan tarjouksen, he halusivat mielellään huomioida maailman ensimmäisen painovapausasetuksen.

Konferenssi järjestetään Finlandiatalossa Helsingissä toukokuussa 2016. Tämän vuoden konferenssi oli Riiassa, ja siihen osallistui yli 600 edustajaa yli 50 maasta.

Björkstrandin mukaan painovapaus on erittäin tärkeää tänään.

– Asiakirjojen julkisuus sekä painovapaus ovat toimivan demokratian tukipilareita. Painovapaudesta keskuteleminen on myös erittäin ajankohtaista, esimerkiksi hyökkäys Charlie Hebdon toimitukseen osoittaa, että meidän pitää tehdä töitä painovapauden eteen.

Alkuperäislähteet kertovat paljon

Projektiryhmä on tarkasti tutkinut vuoden 1766 tapahtumia antaakseen mahdollisimman laajan kuvan Anders Chydeniuksesta ja painovapausasetuksen alkuperästä.

– Mitä sanottiin ja kirjoitettiin? Olemme saaneet paljon uutta tietoa tutkimalla alkuperäislähteitä. Senaikaisia valiokuntapöytäkirjoja ei olla julkaistu, joten Marie-Christine Skuncke on käynyt niitä läpi. Kaiken löytämämme perusteella Anders Chydeniuksella on ollut ratkaiseva rooli niin kutsutussa kolmannessa valiokunnassa, jossa asiaa käsiteltiin.

Projekti haluaa selventää painovapauden kehitystä, mutta myös tutkia painovapautta juridiselta kannalta ja suhteessa ajankohtaisiin ongelmiin. Gustav Björkstrandin mukaan on tärkeää nostaa esiin Anders Chydenius hänen keskeisen roolinsa takia.

– Hän edustaa demokratialle tärkeitä olevia ideoita – perustavia periaatteita. Hän ottaisi esimerkiksi vahvasti kantaa Euroopasta turvapaikkaa hakevien pakolaisten puolesta, ja vastustaisi vallitsevaa muukalaisvihamielisyyttä.

Björkstrandin mukaan on myös tärkeää nostaa esiin tilanteet, joissa julkisia tietoja yritetään pitää salaisina.

– Päättäjät pitävät mielellään tiedon salaisena, meidän täytyy vaatia tietoa. Meidän ei myöskään kuulu rajoittaa sananvapautta.

Maahanmuuttokeskustelu on viime aikoina kärjistynyt ja Björkstrand muistuttaa, että meidän pitää koko ajan keskustella sananvapauden rajanvedoista.

– On tärkeää, että jokainen saa sanoa mielipiteensä. Pitää kuitenkin huomioida ettei sen varjolla saa loukata muita – painovapaus ei anna tätä oikeutta, Gustav Björkstrand sanoo.

Lue lisää Anders Chydeniuksesta säätiön verkkosivuilla.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto

Arkisto

Uusimmat uutiset