”Lisää kilpailukykyä, työvoimaa ja tuottavuutta”

Maaliskuussa 2015 Suomen valtioneuvoston kanslia julkaisi Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportin Suomen taloudesta. Raportin mukaan Suomen pitää parantaa muun muassa kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Raportti perustuu Ruotsin entiseltä valtiovarainministeriltä Anders Borgilta lokakuussa 2014 tilattuun selvitykseen, jossa analysoidaan Suomen talouden tilaa ja ehdotetaan tavoitteita ja toimenpiteitä talouspolitiikan linjaamiseksi ensi vaalikaudella, Suomen valtioneuvoston kanslia kirjoittaa tiedotteessa

Borg pyysi raportin toiseksi kirjoittajaksi valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan Juhana Vartiaisen. Raportti luovutettiin pääministeri Alexander Stubbille 11. maaliskuuta.

Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen mukaan Suomen taloudellinen tilanne on erittäin vakava.

– Suomen ongelma on, että työllisyys on matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomella on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta toimivat työmarkkinat. Työttömyysputki on ongelmallinen, sillä se tarkoittaa tulotason laskua ja elämänlaadun heikkenemistä. On outoa, että niin moni suomalainen mies poistuu työmarkkinoilta jo 55-vuotiaina, Anders Borg sanoi tiedotustilaisuudessa Ylen mukaan. 

Raportissa Borg ja Vartiainen kirjoittavat, että Suomen julkisen talouden pitkän aikavälin näkymät ovat heikot, koska työikäisen väestön määrä pienenee ja työvoimaan osallistuminen on edelleen muita Pohjoismaita vähäisempää. Koko raportti on luettavissa verkossa
 

Arkisto

Uusimmat uutiset