Keskusta voitti, vasemmisto hävisi

Keskustan vaalivoitto oli varma jo aikaisessa vaiheessa, mutta Kokoomuksen, Sosiaalidemokraattien ja Perussuomalaisten järjestys pysyi vaali-iltanakin pitkään auki. Perussuomalaiset on loppujen lopuksi toiseksi suurin puolue Suomen eduskuntavaaleissa 19. huhtikuuta.

Suomen eduskuntavaaleista muodostui vaali-iltana jännitysnäytelmä. Keskusta oli selkeä voittaja, puolue sai 21,1 prosenttia äänistä ja 49 paikkaa. Perussuomalaiset saivat toiseksi eniten paikkoja (38), mutta kolmanneksi eniten ääniä – 17,6 prosenttia. Kokoomus sai 18,2 prosenttia äänistä, mutta yhden paikan vähemmän kuin Perussuomalaiset, eli 37 paikkaa.

Neljästä suuresta puolueesta ainoastaan Keskusta voitti, puolue sai nyt 14 paikkaa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Perussuomalaiset menettävät 1 paikan, Kokoomus 7 paikkaa ja Sosiaalidemokraatit 8 paikkaa.

Vaalit olivat ylipäänsä kolaus vasemmistolle. Sosiaalidemokraatit on neljänneksi suurin puolue ennätyksellisen pienellä 16,5 prosentin kannatuksella, mikä oikeuttaa 34 paikkaan. Sosiaalidemokraateilla ei ole koskaan ollut näin huono kannatus. Vasemmistoliitto menettää kaksi paikkaa, puolueen tuki on 7,1 prosenttia. Vasemmistolla on siis yhteensä alle 25 prosenttia kansan tuesta – historiallisen pieni tuki.

Vihreät on viidenneksi suurin puolue ja on ensimmäistä kertaa isompi kuin Vasemmistoliitto. Vihreät tekee huipputuloksen, puolue saa yhteensä 15 paikkaa eli 5 paikkaa enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Ruotsalainen kansanpuolue pitää 9 paikkaa, mutta puoluejohtaja Carl Haglund painotti haastatteluissa, että puolue teki hyvän tuloksen. Puolue sai määrällisesti enemmän ääniä kuin viime vaaleissa, mutta nämä eivät kuitenkaan riittäneet lisäpaikkoihin. Kristillisdemokraatit menettävät 1 paikan, puolueella on nyt 5 paikkaa.

Äänestysprosentti putosi hieman ja oli nyt 70 prosenttia – 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Hallituskokoonpano on edelleen auki. Ainoa varma asia on, että Keskustan Juha Sipilästä tulee Suomen uusi pääministeri. Mitkä muut puolueet istuvat hallituksessa on vielä epäselvää. Sipilän mukaan kaikki puolueet ovat toistaiseksi ajankohtaisia. Addeto seuraa tilannetta. 
 

Arkisto

Uusimmat uutiset