2015 juhlitaan Sibeliusta 

Vuonna Suomessa 2014 juhlittiin Muumien luojaa Tove Janssonia, vuonna 2015 vuorossa on Suomen tunnetuin säveltäjä Jean Sibelius. Juhlavuosi huomioidaan monella eri tapaa.

Maailmankuulun suomalaisen säveltäjän Jean Sibeliuksen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Sen kunniaksi vietetään juhlavuotta, johon kuuluu lukuisia tapahtumia sekä Suomessa että ulkomailla. Tukholmassa yksi Sibelius-juhlinnan kohokohdista on Konserttitalon Sibelius-Nielsen-festivaali huhtikuussa, Suomen Tukholman suurlähetystö kirjoittaa.

Vuoden aikana järjestetään myös monta muuta juhlatapahtumaa. Ateneumissa järjestetään näyttely, joka on avoinna 22. maaliskuuta asti, Suomen kansallisoopperassa saa ensi-iltansa 13. helmikuuta 2015 Tero Saarisen koreografia Kullervo, jossa yhdistyvät Sibeliuksen musiikki ja kalevalainen tarina. Juhlavuoteen kuuluu lisäksi 11. kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu, jota on järjestetty jo vuodesta 1965.

Jean Sibelius. Lähde Sibelius 150.

Sibeliusreitti

Miten Kallion kirkko, Esplanadi ja Helsingin yliopiston juhlasali liittyvät toisiinsa? Nämä ovat kaikki Sibeliukseen yhdistettävissä olevia paikkoja, ja osana juhlavuodelle koottua matkailureittiä. Reittiä seuraamalla pääsee perehtymään tarkemmin Sibeliuksen elämänvaiheisiin.

Opiskelukaupunki Helsingin lisäksi matkailureitillä ovat mukana säveltäjän syntymäkaupunki Hämeenlinna, nuoruuden kesäpaikka Loviisa sekä Tuusulanjärven huvila ympäristöineen, jossa syntyi suurin osa Sibeliuksen tuotannosta ja jossa hän asui kuolemaansa saakka.

Lisätietoa juhlavuoden tapahtumista löytyy Sibelius 150 -sivustolta. Yle on myös koonnut paljon Sibeliukseen liittyvää materiaalia Sibeliusta juhlivalle sivustolle. Valokuvataiteen museon Flickr-sivustolla voi selata Sibeliukseen liittyviä kuvia.

Arkisto

Uusimmat uutiset