Suomi ja Ruotsi äänestivät erilailla eurovaaleissa

Sekä Suomessa että Ruotsissa äänestysaktiivisuus kasvoi edellisistä vaaleista, mutta jäi silti alle 50 prosentin. Maiden tuloksissa on kuitenkin selviä eroja.

Ruotsissa vaalien suurimmat voittajat ovat Ympäristöpuolue Vihreät, Feministinen Aloite sekä Ruotsidemokraatit. Ruotsidemokraatit saivat nyt kaksi ensimmäistä edustajaa europarlamenttiin. Myös Feministinen Aloite sai yhden paikan.

– Tämä tuntuu mahtavalta, nyt olemme parlamentissa. Tulemme olemaan paikan päällä häiritsemässä patriarkaalista järjestystä, Feministisen Aloitteen Soraya Post sanoi Ruotsin radiolle.

Pääministeripuolue pärjäsi huonosti Ruotsissa

Ympäristöpuolue Vihreät sai yhden lisäpaikan ja on Ruotsin toiseksi suurin puolue (15,3 prosenttia) Sosialidemokraattien (24,4 prosenttia) jälkeen.

– Ruotsi haluaa ottaa vastuuta ilmastosta, lapsien tulevaisuudesta sekä myös vastustaa rasismia, Ympäristöpuolueen Gustav Fridolin sanoi puheessaan vaalivalvojaisissa.

Pääministeripuolue Maltillinen Kokoomus ei puolestaan pärjännyt hyvin. Puolue sai ainoastaan 13,6 prosenttia äänistä ja hävisi yhden paikan europarlamentissa.

– On raskasta olla hallituspuolue. Tänä iltana äänestäjät ovat palkinneet EU-kriittisiä yhtä asiaa ajavia puolueita, mutta on ilahduttavaa että Keskustapuolue ja Kristillisdemokraatit säilyttävät paikkansa, Maltillisen Kokoomuksen puheenjohtaja Fredrik Reinfeldt sanoi.

Punavihreät nousussa

SVT:n poliittinen kommentoija Mats Knutson kirjoittaa, että Ympäristöpuolueen nousulla ja Kokoomuksen laskulla on varmasti seurauksia Ruotsin syksyllä järjestettäviin eduskuntavaaleihin.

– Nyt punavihreät tuulet puhaltavat. Ympäristöpuolueen a Vasemmistopuolue nousun lisäksi Feministinen Aloite saa paikan EU-parlamentissa, Knutson kirjoittaa.

Myös Suomessa Vasemmistoliitto sai viime eurovaaleissa menetetyn paikan takaisin, mutta Sosiaalidemokraatit pärjäsivät selvästi huonommin kuin edellisissä vaaleissa. Puolue pitää edelleen kaksi paikka parlamentissa, mutta äänisaalis oli ainoastaan 12,3 prosenttia. Puolue menetti myös lähes 80 000 ääntä edellisiin vaaleihin verrattuna.

Kokoomus edelleen suurin Suomessa

Suomessa Kokoomus ja Keskusta olivat suurimmat puolueet, molemmat säilyttivät kolme paikkaa. Suomen suurin ääniharava oli Kokoomuksen Alexander Stubb lähes 150 000 äänellä.

– Tuntuu kyllä tosi hyvältä, että kokoomus on näissäkin vaaleissa luotetuin puolue. Kokoomus on yksin suurempi kuin koko suomalainen vasemmisto yhteensä, puheenjohtaja Jyrki Katainen kommentoi tulosta Helsingin Sanomille.

Perussuomalaiset saivat yhden lisäpaikan, mutta puolue oli selvästi toivonut vielä parempaa menestystä.

– Voitto tuo on joka tapauksessa ja kaunis voitto, Soini sanoi, muttei kyennyt peittämään pettymystään Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Ylen vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan Perussuomalaisten tulos oli ennakoitua heikompi.

– Tutkijalle perussuomalaisten tulos ei ollut yllätys, sillä puolueella on suuri ongelma kerätä todellista kannatusta vaaleissa, joissa äänestysprosentti on matala. Se on perussuomalaisten iso ongelma, Borg sanoi.

Tutkija odotti korkeampaa äänestysprosenttia

Myös RKP juhli mandaattiaan. Kovinta taistelua käytiin Suomen 13. euroedustajan paikasta, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Ennakkoäänten perusteella paikkaa povattiin aluksi kokoomukselle. Äänten laskennan edettyä paikka siirtyi Rkp:lle, joka ennakkoäänten perusteella oli putoamassa parlamentista. Rkp sai vaaleissa 6,7 prosentin kannatuksen.

Suomessa äänestäjämäärä kasvoi maltillisesti 0,6 prosenttiyksiköllä 40,9 prosenttiin. Ruotsissa äänestettiin hieman innokkaammin kuin viime vaaleissa – 48,9 prosenttia äänioikeutetuista äänesti verrattuna 45,5 prosenttiin edellisissä vaaleissa. Koko EU:n äänestysprosentti oli 43,1 prosenttia. Professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta odotti korkeampaa äänestysprosenttia Suomessa.

– Kun oli ministereitä ja kansanedustajia mukana vaaleissa. Se antoi merkkejä, että tästä alkaa nousu. Veikkasin jopa lähemmäksi 45 prosenttia, Sundberg sanoo Helsingin Sanomille.

Suurimmat erot Ruotsin ja Suomen välillä:

  • Suomessa Vihreät hävisi yhden paikan, Ruotsissa Ympäristöpuolue voitti yhden.
  • Sosiaalidemokraatit suurin puolue Ruotsissa, Suomessa SDP hävisi paljon ääniä, ja on pienempi kuin Perussuomalaiset.
  • Ruotsissa Maltillinen Kokoomus hävisi paikan, Suomessa Kansallinen Kokoomus on suurin puolue.
  • Selkein yhtäläisyys maiden välillä: sekä Ruotsidemokraatit että Perussuomalaiset pärjäsivät paremmin kuin edellisissä vaaleissa.
Vaalitulos Suomessa
Vaalitulos Ruotsissa
Euroopan parlamentin tulossivu

Lue myös Addeton ennen eurovaaleja tekemä haastattelu Teija Tiilikaisen kanssa.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset