Kansallismielinen retoriikka lisää muukalaisvihamielisyyttä

Perinteisten puolueiden kansallismielinen retoriikka lisää muukalaisvihamielisyyttä enemmän kuin äärioikeistolaiset puolueet. Tämä selviää uudesta väitöskirjasta, jossa on tutkittu politiikan ja uskonnon suhdetta muukalaisvihamielisyyteen Euroopassa.

– Maissa, joiden eduskunnissa istuu äärioikeistolainen puolue, ihmiset eivät suhtaudu negatiivisemmin maahanmuuttoon kuin muualla. Puolueiden läsnäolo ei myöskään näytä vaikuttavan asenteiden muuttumiseen ajan
myötä, Andrea Bohman sanoo Uumajan yliopiston tiedotteessa.

Väitöskirjassaan Anti-immigrant attitudes in context: The role of rhetoric, religion and political representation Uumajan yliopistosta Bohman osoittaa,
että varsinkin perinteisten puolueiden retoriikka vaikuttaa muukalaisvihamielisyyteen. Tulosten mukaan poliittinen ilmapiiri ja retoriikka kyllä vaikuttaa asenteisiin, mutta äärioikeistolaisten retoriikka ei vaikuta yhtä paljon kuin perinteisten puolueiden.

– Mitä useammin kansan valitsemat poliitikot sanovat jotain kansanmielistä, sitä negatiivisemmiksi maahanmuuttajiin kohdistuvat asenteet muuttuvat. Muukalaisvihamielisyys saattaa lisääntyä, jos äärioikeistolaispuolueista tulee legitiimejä, Andrea Bohman sanoo.

Tutkimus perustuu vuosina 2002–2012 kerättyyn eurooppalaiseen mielipidetutkimusdataan.

Teksti: Addeto

arkisto

uusimmat uutiset