Yliopisto ei enää houkuttele tohtoreita

Yliopistomuutos on muuttanut tutkijoiden intoa jäädä yliopistolle. Acatiimin haastattelussa neljä henkilöä kertoo, miksi yliopisto ei enää houkuttele.

– On liian kova vaatimus sitoutua epävarmaan uraan, jossa mikään ei ole varmaa ja joka ei pätevöitä yliopiston ulkopuolelle, Mikko Heimola selittää ratkaisuaan jättää yliopisto heti väitöksen jälkeen.

Hän on yksi Professoriliiton, Tieteentekijöiden liiton ja Yliopistojen opetusalan liiton Acatiimi-lehden haastattelemista tohtoreista. Acatiimin jutussa kaikki ovat samaa mieltä – yliopisto ei mahdollista hyvää työuraa eikä edes takaa uraa.

Haastateltavista lähes kaikki moittivat yliopiston vaatimuksia kansainvälistymisestä muuttamalla ulkomaille.

– Tutkimuksessani tein jatkuvasti yhteistyötä ulkomaisten yliopistojen ja tutkijoiden kanssa ja olen keskusteluväleissä kaikkien tärkeimpien pelitutkijoiden kanssa. Vaatimus kansainvälistymisestä ulkomaille lähtemällä tuntuu olevan ajalta ennen nettiä, Tampereen yliopistolta pelitutkimuksesta vuonna 2012 väitellyt Markus Montola kertoo.

Haastattelussa Addetolle Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi kritisoi Suomen yliopistouudistusta terävin sanoin.

– Yliopisto on yksityistetty ja sitä johdetaan kuin tehdasta, vaikka tällainen johtamistapa ei sovellu sen toimintaan, Kaakkuriniemi sanoi Addetolle.

Teksti: Addeto

arkisto

uusimmat uutiset