Puolustusyhteistyö tiivistyy

Toukokuussa Suomen ja Ruotsin puolustusministerit kertoivat tiivistävänsä maiden välistä puolustusyhteistyötä. Yhteistyö koskee kuitenkin vain rauhan aikaa.

– Ruotsalais-suomalainen puolustusyhteistyö perustuu yhteiseen arvopohjaan, ja sillä on laaja kansallinen tuki kummassakin massa. Kevään aikana olemme tehneet intensiivisesti töitä yhteistyön toimintasuunnitelman toteuttamiseksi, puolustusministeri Karin Enström sanoo Ruotsin puolustusministeriön tiedotteessa.

Helsingin Sanomien mukaan Enström tähdentää, että kyse ei ole puolustusliitosta, vaan tärkeästä yhteistyöstä.

– Yhteiset merivoimien ja ilmavoimien osastot ovat vahva osoitus keskinäisestä luottamuksestamme, Suomen puolustusministeri Carl Haglund sanoi uuden suunnitelman julkistamistilaisuudessa.

Toimintasuunnitelman mukaan yhteistyö perustuu maiden olemassa olevaan tiiviiseen puolustusyhteistyöhön. Tuleva yhteistyö toteutetaan sekä bilateraalisesti, että jo olemassa olevien foorumien kautta, kuten Nordefco, EU ja YK.

Helsingin Sanomien mukaan Ruotsi haluaa yhteistyöllä vahvistaa turvallisuutta lähialueillaan.

– Suomen ja Ruotsin yhteistyön syveneminen ei ole pois muusta yhteistyöstä kuten Pohjoismaiden yhteistyöstä tai EU- ja Nato-yhteistyöstä, Enström sanoi.

Tuleva yhteistyö koskee kuitenkin vain rauhan aikaa. SVT listaa miten puolustusyhteistyö syvenee käytännössä. Listassa mainitaan muun muassa seuraavat asiat:

  • Meri-, ilmavoimat ja armeija voivat harjoitella ja saada koulutusta yhdessä. Ne voivat myös muodostaa yhteisiä joukko-osastoja
  • Logistiikan ja kalustonhankinnan koordinointia.
  • Työkielet ovat luultavasti ruotsi ja englanti.


Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset