Kiista ruotsinkielisestä opettajankoulutuksesta Helsingissä?

Åbo Akademi vastaa nyt Helsingin yliopiston suunnitelmiin ruotsinkielisestä opettajankoulutuksesta Helsingissä. ÅA on ilmoittanut syksystä 2014 lähtien järjestävänsä ruotsinkielistä luokanopettajakoulutusta Helsingissä.

Huhtikuun alussa Helsingin yliopisto kertoi suunnitelmistaan ruotsinkielisestä opettajankoulutuksesta Helsingissä yhteistyössä Tukholman yliopiston kanssa. Reilu kaksi viikkoa myöhemmin Åbo Akademi ilmoitti aloittavansa ruotsinkielisen opettajankoulutuksen Helsingissä syksyllä 2014.

Tiedotteessa Åbo Akademi kirjoittaa hakevansa rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä syksyllä alkavaan luokanopettajakoulutukseen. Rehtori Jorma Mattinen ehdottaa Åbo Akademin hallitukselle yhteensä 40 ylimääräistä opiskelupaikkaa luokanopettajille, 20 tänä vuonna ja yhtä monta vuonna 2015. Opiskelijat hakevat Vaasan pedagogiseen tiedekuntaan, mutta opiskelu tapahtuu Helsingissä.

– On jo selvää, että luokanopettajakoulutus alkaa syksyllä Helsingissä. Suunnitteluaika jää erittäin lyhyeksi, mutta näin se nyt menee, Mattinen sanoi haastattelussa Svenska Ylelle.

Lisää opettajia tarvitaan etelässä

Åbo Akademi on jo aloittanut luokanopettajakoulutuksen valmistelut voidakseen tarjota ylimääräisen opiskelijavalinnan syksyllä.

– Meillä on se asiantuntemus ja kokemus, jota vaaditaan tarjottaessa Suomen ruotsinkielisille kouluille päteviä luokanopettajia. Suunnittelu Eteläsuomen pitkäjänteisen luokanopettajapulan ratkaisemiselle jatkuu, ja Åbo Akademin hallitus päättää asiasta elokuussa, Mattinen sanoo tiedotteessa.

Helsingissä alkava luokanopettajakoulutus olisi tilapäinen.

– ÅA voi lisätä aloituspaikkoja meneillään olevalle koulutukselleen, mutta he eivät voi aloittaa täysin uutta koulutusohjelmaa tänä vuonna, koska syksyn sisäänpääsykokeet ovat jo tehty, Helsingin yliopiston vararehtori Pertti Panula sanoo Hufvudstadsbladetille.

Yhteistyö suunnitteilla

Niclas Grönholm Helsingin opetusvirastosta kokee kuitenkin ÅA:n lisäpaikat askeleena oikeaan suuntaan.

– Olemme jo kauan odottaneet saavamme lisää luokanopettajia Eteläsuomeen, mutta tämä on vain pieni askel kohti todellista tarvetta. Kunnat ovat yksimielisiä siitä, että tarvitsemme pitkäaikaisen ratkaisun. Tarvitsemme joka vuosi vähintään 20 aloituspaikkaa. Tämäkin on alakantissa, kun katsotaan opettajapulaa. Meidän puolestamme luokanopettajakoulutus järjestettäisiin mielellään yhteistyössä eteläsuomalaisten koulutustahojen kanssa, Grönholm sanoo Svenska Ylelle.

Suunnitelmissa on myös ÅA:n ja HY:n välinen yhteistyö.

– On parasta, jos koulutus kytketään akateemiseen ympäristöön. Helsingissä tämä tarkoittaa, että HY järjestää koulutuksen. On myös parasta, että opettajat ensikädessä rekrytoidaan tänne, eikä muualle, Panula sanoo Hufvustadsbladetille.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset