Natokysymys herättää keskustelua

Nato-jäsenyyden kannatus on kasvanut Suomessa kevään 2014 aikana. Syynä on Krimin tapahtumat. Monet kannattavat myös Suomen ja Ruotsin välistä sotilasliittoa.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista kannattaa puolustusliiton perustamista Ruotsin kanssa. Puolustusliitossa molempien maiden armeijat olisivat tarvittaessa toistensa apuna, Yle kirjoittaa.

Suomen puolustusministeri Carl Haglundin mukaan yhteistyötä tiivistetään entisestään jo tänä keväänä. Luvassa on käytännönläheistä päivittäistä yhteistyötä, Yle kirjoittaa.

–  Se luo edellytyksiä, kun me tunnemme toisemme. Jos jonain päivänä päätämme tehdä syvempää, poliittista yhteistyötä, niin silloin edellytykset ovat paljon paremmat. Tämä työ, mitä nyt tehdään, ei kuitenkaan tähtää mihinkään sotilasliittoon, Haglund painottaa Yle uutisille.

Natokannatus kasvaa Suomessa

Maaliskuun 2014 lopulla suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus oli lisääntynyt kuukauden takaisesta tutkimuksesta 4 prosenttiyksikköä. Maaliskuun lopussa Natoon liittymistä kannattaa 22 prosenttia suomalaisista. Silti enemmistö suomalaisista, eli 59 prosenttia, vastustaa Natoon liittymistä, käy ilmi HS:n tilaamasta ja TNS-gallupin toteuttamasta mittauksesta Helsingin Sanomat kirjoittaa verkkosivuillaan.

Yksi syy Nato-kannatuksen kasvuun on Krimin kriisi.

– Se on hyvin perinteinen kriisi ja koskee nimenomaan sellaisia turvallisuuspoliittisia intressejä, jotka Suomellakin on turvallisuuspolitiikan ytimessä, kuten alueellista koskemattomuutta, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo Helsingin Sanomille.

Ruotsissa Novuksen tekemän tutkimuksen mukaan ruotsalaisten kannatus Nato-jäsenyydelle on laskenut viime vuodesta. Ruotsissa suhtaudutaan Natoon kuitenkin suopeammin kuin Suomessa – 42 prosentin mielestä Ruotsin ei tulisi liittyä Natoon. 31 prosenttia olisi liittymisen puolesta.

Natoon Ruotsin kautta?

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Kaius Niemi kirjoittaa kolumnissa, että Suomen suhde Natoon voi edetä Ruotsin kautta.

– Ukrainan kriisi ajankohtaistaa arviointia Nato-jäsenyydestä, mutta asiaa on ajateltava myös irrallaan kriisistä. Selvää on, ettei jäsenyys voi perustua hätiköintiin. Yhtä vähän jäsenyydestä päättävät elimet ovat valmiita pikaratkaisuihin Suomen osalta. Suomessa on myös arvioitava, mihin suuntaan Nato kehittyy jäsenmaidensa johdolla, Niemi kirjoittaa.

Hänen mukaansa neuvottelut tulisi käydä huolella ja yhteiskunnan elintärkeät näkökohdat huomioiden.

– Suuret turvallisuusratkaisut voivat lopulta kulkea Ruotsin kanssa tiivistyvän puolustusyhteistyön kautta. Nato-päätökseen ei ole kummassakaan maassa juuri nyt poliittisia edellytyksiä. Ruotsin johto on kuitenkin vakuutellut, että mikäli Ruotsi hakisi Nato-jäsenyyttä, sen olisi tapahduttava samanaikaisesti Suomen kanssa, Niemi kirjoittaa.

Pohjoismaiden pitää arvioida uhkakuvat uudelleen

Ukrainan ja Krimin tapahtumat pakottavat Pohjoismaat arvioimaan turvallisuuspoliittiset uhkakuvansa uudelleen, Yle kirjoittaa. Näkemys nousi vahvasti esiin, kun Pohjolan puolustusministerit keskustelivat Ylen Vaalien välissä -ohjelmassa.

Ohjelmassa Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministerit sekä Viron puolustusministeriön alivaltiosihteeri keskustelevat Krimi kriisin aiheuttamasta poliittisesta tilanteesta. Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide muun muassa toivottaa Suomen ja Ruotsin täysjäseniksi Natoon.

Pitäisikö liittyä Natoon?

Suomen ja Ruotsin mahdolliset Nato-jäsenyydet ovat herättäneet paljon keskustelua kummassakin maassa. Svenska Ylen Slaget efter tolv -ohjelmassa Rkp:n viisi entistä puolustusministeriä keskusteli aiheesta. Mitä mieltä he olivat? Pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Kuuntele.

Aiheesta keskusteltiin myös Svenska Ylen Obs Debatt -ohjelmassa. Ohjelman toimittaja Heidi Finnilä kysyy onko Natosta yhtäkkiä tullut mielenkiintoinen vaihtoehto? Katso ohjelma Yle Areenassa.

Ruotsin SVT:n Rakt på -ohjelmassa ulkopoliittinen edustaja Urban Ahlin ja kansanedustaja Mats Johansson keskustelevat Anders Lindqvistin kanssa. Pitäisikö Ruotsin liittyä Natoon? Vai onko maa jo osa Natoa? Katso keskustelu.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset