Suomi ja Ruotsi tiivistävät puolustusyhteistyötä

Nato-jäsenyys ei ole tällä hetkellä ajankohtainen Suomelle tai Ruotsille. Sen sijaan maat aikovat tiivistää puolustusyhteistyötään.

Turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa seminaarissa Ruotsin Sälenissä sunnuntaina 12. tammikuuta sekä Suomen presidentti Sauli Niinistö että Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt tekivät selväksi, ettei Nato-jäsenyys ole ajankohtainen kummallekaan maalle.

– Natojäsenyys ei ole ajankohtainen, Ruotsin valtiopäivillä ei ole laajaa tukea jäsenyydelle. Kumppanuuden kautta voimme kuitenkin edesauttaa kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta myös yhteistyössä Nato-maiden kanssa, Reinfeldt sanoi puheenvuoronsa aikana.

Suomen presidentti Niinistö oli samoilla linjoilla.

– Aktiivinen Nato-kumppanuus on tärkeää sekä Suomelle että Ruotsille. Meidän on myös syytä tehdä tiivistä yhteistyötä Nato-kumppanuuden kehittämisessä. Suomelle tämä on osa yhteistyövaraista turvallisuutta. Emme suunnittele Naton jäseneksi hakemista, vaikka jäsenyys säilyykin mahdollisuutena ratkaisuissamme, Niinistö sanoi puheenvuorossaan.

Presidentin mukaan pohjoismaista yhteistyötä on rakennettu ripeästi Nordefcon puitteissa, mutta Suomen ja Ruotsin samanlaiset perusratkaisut EU:n ja Naton suhteen luovat tilausta myös maiden kahdenvälisen puolustusyhteistyön tiivistämiselle, presidentin kanslia kirjoittaa. Kustannuspaineet ovat toinen syy yhteistyön tiivistämiseen.

– Meidän on ennakkoluulottomasti kysyttävä, mikä on järkevämpää tehdä yhdessä kuin yksin? Tähänastiset tulokset ovat myönteisiä, oli sitten kyse meri- ja ilmavoimien koulutus- ja harjoitusyhteistyöstä tai tilannekuvatoiminnasta, presidentti Niinistö arvioi.

Sälenin tunturikylässä vuosittain järjestettävä kolmipäiväinen Rikskonferens-seminaari kokoaa noin 300 osanottajaa, jotka edustavat muun muassa poliittisia päättäjiä, viranomaisia, elinkeinoelämää ja kansalaisjärjestöjä, keskustelemaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä yhteiskunnan turvallisuudesta. Seminaarin järjestää Folk och Försvar -järjestö.

Ministeriyhteistyötä

Maiden puolustusministerit haluavat myös tiivistää maiden välistä puolustusyhteistyötä. Mielipidekirjoituksessa Svenska Dagbladetissa ja Hufvudstadsbladetissa puolustusministerit Carl Haglund ja Karin Enström kirjoittavat, että maat ovat yhdessä saavuttaneet paljon, mutta voisivat tehdä vielä enemmän.

– Haluamme syventää yhteistyötä maidemme puolustusvoimien kehittämiseksi, yksinkertaistaa puolustusvoimiemme molemminpuolista hyötyä, ja tietyissä tapauksissa koordinoida puolustusresurssejamme. Esimerkiksi merivoimamme hyötyisivät paljon yhteisistä harjoituksista, puolustusministerit kirjoittavat.

Heidän mielestään kansainvälinen yhteistyö on sekä luonnollista että välttämätöntä.

– Maillamme on pitkä yhteinen historia. Maantieteellisesti jaamme lähialueen haasteet. Meillä on sama arvopohja ja olemme tehneet samankaltaisia turvallisuuspoliittisia päätöksiä. Meillä on hyvät kokemukset bilateraalisesta ja multilateraalisesta yhteistyöstä, ja tuemme molemmat YK:tä, EU:ta ja Natoa. Tiiviimpi puolustusyhteistyö on luonnollinen askel eteenpäin, joka hyödyttää kumpaakin maata, ministerit kirjoittavat.

Presidentin kanslian tiedote
Presidentti Sauli Niinistön puhe
Puolustusministereiden mielipidekirjoitus

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset