Sata vuotta muumien luojan syntymästä

Rakastettua suomalaiskirjailijaa Tove Janssonia juhlitaan tänä vuonna ympäri maailmaa. Parhaiten Jansson tunnetaan muumien luojana, mutta Janssonin uraan mahtui paljon muutakin.

Vuonna 2014 on kulunut sata vuotta Tove Janssonin syntymästä. Tätä juhlitaan näkyvästi ympäri maailmaa. Tapahtumia löytyy muun muassa Suomesta, Ruotsista ja Japanista. Tove 100 -juhlasivustolta löytyy enemmän tietoa juhlaohjelmasta.

Muumien äiti, kirjailija ja taiteilija Tove Jansson kohosi monipuolisella elämäntyöllään Suomen kuvataiteen keskeisimpiin tekijöihin sodanjälkeisen modernismin kulta-aikana. Hänen sukupolvensa halusi luoda taidetta omilla ehdoillaan, mutta vain harvat ovat yltäneet tavoitteeseensa yhtä omaperäisellä tavalla kuin Jansson.

Juhlavuoden kunniaksi avattu Tove 100 -sivusto juhlistaa ja esittelee Tove Janssonin taidetta ja elämää eri näkökulmista. Sivustolla toivotaan Tove Janssonin elämäntyön innoittavan myös nuoria taiteilijoita uusiin saavutuksiin.

Tove Jansson on myös nostettu esiin Ylen Elävässä arkistossa. Arkistosta löytyy materiaalia sekä suomeksi että ruotsiksi. Jansson on myös näkyvillä muussa mediassa, muun muassa Helsingin sanomat ja Hufvudstadsbladet ovat kirjoittaneet hänen varhaisvuosistaan taitelijana.

Lisätietoa Tove Janssonista ja hänen elämästään löytyy muun muassa täältä.

Tags: tove jansson

arkisto

uusimmat uutiset