Lagerlöfin kirjekokoelma muuntui tietokannaksi

Selma Lagerlöf, yksi Ruotsin tunnetuimmista kirjailijoista, oli erittäin rakastettu jo aikanaan. Tähän päivään asti on säilynyt yli 40 000 Lagerlöfille lähetettyä kirjettä. Tutkitut kirjeet voivat toimia pohjana ruotsalaiselle historialliselle lukutietokannalle.

Maria Karlsson ja Jenny Bergenmar ovat käyneet läpi yli 40 000 Selma Lagerlöfille vuosina 1891–1940 lähetettyä kirjettä. Projektissa ”Lukijoiden Lagerlöf. Yleisön kirjeitä Selma Lagerlöfille 1891–1940” Karlsson ja Bergenmar esittelevät kirjeet.

Projekti alkoi vuonna 2007 kirjeiden läpikäynnillä. Sen jälkeen kirjeet kategorisoitiin ja indeksoitiin. Projektin materiaali koostuu noin 21 640 kirjesivusta tai 9000–10 000 yleisökirjeestä jäsenneltynä tietokantaan, jossa noin 30 avainsanaa tekee kokoelmasta hakukelpoisen, Riksbankens jubileumsfond kirjoittaa tiedotteessa.

Toiveena on, että tietokanta voisi toimia ruotsalaisen historiallisen lukutietokannan pohjana. Tietokannan muu metadata, kuten lähettäjän nimi, lähetyspaikkakunta tai kirjeiden päiväysvuosi, ovat myös haettavissa.

Tietokanta on tehty ohjelmassa Adobe Lightroom, joka pystyy käsittelemään isoja kuvamääriä. Metadata voidaan myös muuntaa xml-muotoon, jolloin data
on käytettävissä sovelluksista riippumatta.

Poliittista keskustelua ja toiveita avusta

Selma Lagerlöfille lähetetyt kirjeet ovat tulleet erittäin heterogeeniselta ryhmältä ja käsittelevät montaa eri aihealuetta. Monet kirjoittivat omista kokemuksista Lagerlöfin teksteistä, mutta moni toivoi myös Lagerlöfin apua.

– Kirjeet, jossa lähettäjä toivoi jotain, lisääntyivät heti kun media oli kirjoittanut Lagerlöfin lahjoittaneen rahaa. Monet kirjoittivat kuinka Lagerlöfin tarinat olivat koskettaneet heitä, ja kuinka usein melodramaattiset tapahtumat muistuttivat heidän omasta elämästään, Karlsson ja Bergenmar kertovat tiedotteessa.

Kirjeet koostuivat myös monista muista asioista. Muun muassa keskusteluista poliittisesta tilasta, uskonnosta, pedagogiikasta, naiskysymyksestä tai teosten teemoista. Karlssonin ja Bergenmarin mukaan Lagerlöf on lukenut suuren osan kirjeistä. Tämä näkyy muun muassa kirjeenvaihdoista sekä useista kirjeistä löytyvistä kommenteista kuten ”Lahjoita 20 kruunua!” tai ”Tämä mies on hullu”.

Tiedotteessa painotetaan, että kirjekokoelma toimii uniikkina lähteenä 1900-luvun varhaishistorialle. Ihmiset jokaisesta luokasta kertoivat omista kohtaloistaan ja Lagerlöfin teosten merkityksestä heille.

Kirjeistä voidaan lukea, miten tavalliset ihmiset kuvailevat lukemista ja sen roolia. Rivien välissä vilahtelevat myös sen ajan suuret muutokset: demokratisointi, urbanisointi, poliittiset muutokset, äänioikeus ja hyvinvoinnin kasvu.

Lisätietoa projektista 

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset