Pisa-tulokset huolestuttavat sekä Suomessa että Ruotsissa

Uusimman Pisa-tutkimuksen tulokset kertovat oppilaiden heikkenevistä tuloksista. Sekä suomalaiset että ruotsalaiset yhdeksäsluokkalaiset pärjäsivät huonommin kuin aikaisemmin. Ruotsissa tilannetta luonnehditaan erittäin vakavaksi.

Uusimmassa Pisa-tutkimuksessa vuodelta 2012 Suomi sijoittuu matematiikan, lukutaidon ja luonnontieteiden osalta paremmin kuin Ruotsi, mutta Suomen yhdeksäsluokkalaisten taidot ovat heikentyneet edellisistä tutkimuksista. Suomi pärjää kuitenkin OECD-maiden keskiarvoa paremmin.

Ruotsissa tulokset ovat hälyttävän huonoja. Ruotsalaisoppilaat ovat kaikilla osa-alueilla OECD-maiden keskiarvoa heikompia.

– Häviämme kaikilla osa-alueilla ja tilanne on erittäin kriittinen. Tulokset heikkenevät huomattavasti näissä raporteissa, Ruotsin opettajaliiton puheenjohtaja Eva-Lis Sirén sanoo Dagens Nyheterille.

Herättää keskustelua

Heikot Pisa-tulokset ovat myös johtaneet poliittiseen keskusteluun Ruotsissa. Oppositiossa istuvien sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on erittäin huolestunut, SVT kirjoitta.

– Tämä on kansallinen kriisi. Olemme kadottamassa jotain, josta aikaisemmin olemme olleet ylpeitä. Olen aidosti huolissani. Pitkällä tähtäimellä Ruotsi ei tule pärjäämään globaalissa kilpailussa, Löfven sanoo.

Myös Suomessa heikentyneet tulokset herättävät keskustelua.

– Tulosten yleinen lasku osoittaa, että suomalaista perusopetusta on lähdettävä voimakkaasti kehittämään. Käynnistän välittömästi laajapohjaisen työskentelyn suomalaisen peruskoulun tulevaisuuden turvaamiseksi. Tähän työhön tullaan kutsumaan niin tutkimuksen, koulutusalan ammattilaisten ja asiantuntijoiden, poliittisen päätöksenteon kuin oppilaiden ja vanhempien edustajat, opetusministeri Krista Kiuru kertoo ministeriön tiedotteessa.

Ruotsin koulutusministeri Jan Björklund aikoo perustaa koulututkimusinstituutin, jonka on määrä aloittaa syyskuussa 2014.

– Luokkaopetuksen pitäisi perustua tutkimukseen. Opettajat tarvitset lisätietoa tehokkaista menetelmistä ja työskentelytavoista kouluissa ja esikouluissa, Ruotsin hallituksen tiedotteessa kirjoitetaan.

Aasia kärjessä

Vuoden 2012 Pisa-tuloksissa loistavat Aasian maat kaikilla osa-alueilla.

– Matematiikka koetaan tärkeänä aineena Aasiassa ja ainetta painotetaan. Aasian taloudet ovat ajaneet Suomen ohi, yliopistotutkija Leif Andersson sanoo Hufvudstadsbladetille.

OECD:n Pisa-tutkimusohjelmassa arvioidaan 15-vuotiaiden nuorten oppimistuloksia lukutaidossa sekä matematiikan ja luonnontieteiden osaamisessa kolmen vuoden välein. Arvioinnin pääalue vaihtuu joka kierroksella: sekä vuonna 2003 että vuonna 2012 se on ollut matematiikka.

Ruotsin tilanne katastrofaalinen

Yle uutiset laski Pisa-tutkimuksen tietojen pohjalta kokonaisindeksin, jonka mukaan Suomi pärjää huomattavasti paremmin kuin on annettu ymmärtää. Kokonaisindeksin mukaan Suomi on sijalla seitsemän. Esimerkiksi muista Pohjoismaista Tanska on sijalla 26, Norja sijalla 27 ja Ruotsi on 38, Yle uutiset kirjoittavat.

– Ruotsin tilanne on aika katastrofaalinen. Jos katsotaan, miten se on kehittynyt Pisan historian aikana, niin se on ollut koko ajan laskeva, professori Jouni Välijärvi sanoo Yle uutisille.

Välijärvi uskookin, että Ruotsissa Pisa-tulokset tulevat herättämään paljon keskustelua, sillä koulutus on Ruotsissa poliittisena kysymyksenä toista luokkaa kuin Suomessa.

– Siellä on toisaalta tehty paljon koulutuspoliittisia ratkaisuja, jotka näyttävät tämän valossa olevan aika epäonnistuneita. Nimenomaan yksityistäminen ja kilpailutuksen lisääminen ovat olleet Ruotsissa koulutuspolitiikassa keskeisiä pyrkimyksiä viime vuosina, Välijärvi sanoo Yle uutisille.

Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote
Dagens Nyheter 
SVT
Ruotsin hallituksen tiedote
Yle Uutiset 
Hufvudstadsbladet 4.12.2013 sivu 8

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset