Pohjoismainen konferenssi käsitteli lukemisen edistämistä

Sekä Suomessa että Ruotsissa nuorten heikentyneet lukutaidot huolestutettavat. Lundissa järjestettiin lokakuussa pohjoismainen konferenssi, jossa käsiteltiin kirjallisuutta ja lukemisen edistämistä nuorten keskuudessa.

– Moni nuori riskeeraa jättää koulun ilman perustavaa lukutaitoa. Kirjallisuudella ja lukemisella on syvä merkitys sekä yksilön että yhteiskunnan kehityksen kannalta. Yhteiskunta tulvii tietoa, mutta kärsii syventymisen puutteesta, Kulturrådetin pääjohtaja Kennet Johansson sanoi lehdistötiedotteessa ennen konferenssia.

Ruotsin Kulturrådetin järjestämässä pohjoismaisessa asiantuntijakokouksessa 25.–25. lokakuuta Lundissa keskusteltiin kirjallisuudesta ja lukemisen edistämisestä nuorten keskuudessa. Konferenssin osallistujat tulivat kaikista pohjoismaista. Monissa maissa ollaan huolestuneita lukemisen kiinnostuksen heikkenemisestä.

Huolestuttava kehitys

Myös Suomessa ja Ruotsissa ollaan alamäessä – sekä kiinnostus lukemista kohtaan että lukutaito on laskussa. Suomessa nuoret ovat perinteisesti lukeneet paljon, mutta trendi on kääntymässä.

– Meillä on huolestuttava kehitys Suomessa. Täällä yhteys on selkeämpi kuin muissa Pohjoismaissa. Koulu kilpailee digitaalisen median kanssa yhä enemmän, varsinkin poikien kiinnostuksesta. Meidän täytyy muuttaa pedagogisia metodejamme, jotta voimme motivoida nuoria lukemaan. Tätä ei pidä tehdä pelkästään perinteisin keinoin, vaan uusi tekniikka pitää myös integroida toimintaan – tätä emme ole aikaisemmin ottaneet tosissamme Suomessa, Jyväskylän yliopiston pedagogikaan professori Jouni Välijärvi sanoo Kulturrådetin verkkojulkaisu Bollalle.

Ruotsissa lähes joka viides nuori poika ei osaa käydä abstraktia keskustelua luettuaan pidemmän tekstin. Myös Suomessa poikien lukutaito on selvästi tyttöjä jäljessä.

– Ruotsissa itse lukutaito on hyvä, mutta kyky ymmärtää tekstiä on heikompi. Nämä nuoret eivät osaa lukea pidempää tekstiä, poimia tärkeimpiä kohtia ja keskustella tekstistä abstraktilla tasolla, kirjallisuustieteen opettaja Ann Steiner sanoo Lundin yliopiston tiedotteessa.

Kulturrådetin tiedote 
Lundin yliopiston tiedote
Bollan haastattelu Jouni Välijärven kanssa 
Suomen Lukuviikon faktaa lukemisesta

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

Tags: lukutaito

arkisto

uusimmat uutiset