Tulevaisuudessa enemmän suomenruotsalaisia

Viime vuosien aikana suomenruotsalaisten määrä on lisääntynyt, ja uuden ennusteen mukaan trendi jatkuu myös tulevaisuudessa. Nykyään solmitaan muun muassa yhä useampia avioliittoja kielirajojen yli.

Raportissa ”Finlandssvenskarna 2012 – en statistisk rapport” esitellään suomenruotsalaisten todellisuutta niiltä osin kuin sitä voidaan valaista tilastojen avulla. Raportin on koonnut professori Fjalar Finnäs. Hänen mukaansa suomenruotsa-laisten tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Kaksikielisten perheiden ruotsinkielisiksi rekisteröityjen lasten tuoman lisän ansiosta ruotsinkielisten lisääntyminen on ollut selvästi korkeampaa kuin suomenkielisten viime vuosina, vaikka erot todellisessa syntyvyydessä ovat olleet pieniä, Finnäs sanoo Svenska Finlands folktingetin lehdistötiedotteessa.

Viime vuosina tapahtunut väestönkasvu tulee ilmeisesti jatkumaan – tilastojen mukaan syntyvyys lisääntyy huomattavasti tulevien vuosien aikana.

– Ruotsinkielisessä Suomessa ollaan useimmiten huolissaan suomenruotsalaisten vähenemisestä, mutta kokomme ei ole ratkaiseva edellytyksillemme elää ruotsiksi Suomessa myös jatkossa. Tulevaisuutemme riippuu enemmän rakenteellisista olosuhteista, kuten kuntauudistuksen tuloksesta ja sosiaali- ja terveysuudistuksesta, Finnäs sanoo STT:lle/Svensk presstjänstille (SPT).

Myönteinen trendimuutos

Ruotsinkielisissä kouluissa oppilaiden määrä on ollut noin kymmenen prosenttia korkeampi kuin rekisteröityjen ruotsinkielisten lasten määrä. Noin kaksi kolmasosaa lapsista, joilla on sekä ruotsin- että suomenkieliset vanhemmat rekisteröidään ruotsinkielisiksi, SPT kirjoittaa.

– Jos tähän lisätään vielä se, että suomenruotsalaiset elävät pitempään, elävät vakaammissa avioliitoissa, heillä on alhaisempi työttömyys ja he joutuvat harvemmin sairauseläkkeelle kuin suomenkieliset, voidaan väittää, että ruotsinkielisten demografinen tilanne on monessa suhteessa hyvä, professori Fjalar Finnäs sanoo Folktingetin tiedotteessa.

Folktingetissä iloitaan positiivisesta trendistä.

– On rohkaisevaa, että ruotsinkielisten henkilöiden määrä on lisääntynyt melkein 1 400 henkilöllä vuodesta 2007. On tapahtunut myönteinen trendimuutos. Ruotsinkieliset ala-asteet voivat näin ollen odottaa lisääntyvissä määrin tulokkaita tulevina vuosikymmeninä, Folktingetin pääsihteeri Markus Österlund sanoo.

Folktinget julkaisee suomenruotsalaisia koskevan tilastollisen raportin nyt kymmenennen kerran. Ensimmäinen raportti julkaistiin vuonna 1981.

Folktingetin lehdistötiedote
Finlandssvenskarna 2012 – en statistisk rapport
STT:n/SPT:n uutinen julkaistuna Västra Nyland -lehdessä

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset