#vågafinska-viikko nosti suomen kielen esiin Ruotsissa

Sisuradion ideoima teemaviikko #vågafinska halusi nostaa esiin suomen kielen Ruotsissa. Muun muassa uusi tutkimus Tukholman yliopistosta näyttää, että harvat ruotsinsuomalaiset käyttävät suomea muutettuaan omaan kotiin.

Sisuradio kirjoittaa verkkosivullaan, että #vågafinska-viikon idea oli nostaa esiin suomen kieli Ruotsissa ja saada ihmiset kertomaan omista kokemuksistaan. Lokakuisella teemaviikolla tarkasteltiinkin suomen kieltä Ruotsissa monelta eri kantilta yhdessä yleisön kanssa. Kampanja näkyi ja kuului niin radiossa kuin sosiaalisessa mediassa, ja sen ydinkysymys oli ”uskallatko sinä puhua suomea?”.

Tukholman yliopistossa on myös meneillään tutkimus ruotsinsuomalaisten kielenkäytöstä. Tutkija Sari Pesonen on tehnyt haastatteluita henkilöiden kanssa, joita haastateltiin ensimmäistä kertaa jo 20 vuotta sitten. Tutkimuksen tavoitteena on seurata kielenkäytön muutoksia teinivuosien jälkeen, Sisuradio kirjoittaa.

– Se on iso käännekohta, kun nuoriso muuttaa monikielisestä kodista yksikielisempään ympäristöön, Sari Pesonen sanoo Sisuradiolle.

Iän myötä lisää yhteyttä suomalaisiin sukulaisiin

Pesosen tutkimus näyttää, että lapsuusiässä suomi on arkikieli, kun taas harva aikuinen käyttää suomea töissä tai kotona. Toisaalta haastateltavat ovat kertoneet, että yhteydenpito suomalaisiin sukulaisiin on lisääntynyt iän myötä.

– Aikuisiässä pitää luoda ja ylläpitää kontakteja suvun kanssa itse, ennen ehkä vanhemmat hoitivat tämän. Monet huomauttavat, että Facebook on antanut uusia mahdollisuuksia pitää yhteyttä sukulaisiin Suomessa, Pesonen sanoo.

#vågafinska-kampanjaviikon aikana juttuideat ja aiheet on poimittu kampanjaan osallistuneiden julkaisemista kommenteista ja kuvista. Twitteriin, Facebookiin, Instagramiin on tulvinut tarinoita ja Sisuradio on saanut lukuisia sähköposteja ja puheluita ja palautetta on annettu myös Sisuradion verkkosivujen kautta. Voit lukea lisää tarinoita Sisuradion verkkosivuilta

Suomen kieli on muutenkin ollut näkyvissä tänä syksynä Ruotsissa, muun muassa SVT:llä on alkanut kaksikielinen talkshow Ei saa peittää. Ohjelmassa puhutaan sekä suomea ja ruotsia. Ohjelman juontajina toimivat Johanna Koljonen ja Joona Suni. Löydät ohjelman SVT:n verkkosivulta.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset