Suomen harjoituskoulujärjestelmää kokeillaan Ruotsissa

Harjoituskoulujärjestelmä on ollut käytössä Suomessa jo pitkään. Ruotsissa ollaan katsottu Suomen mallia ja todettu, että harjoituskoulujärjestelmät voisivat parantaa opettajakoulutusta Ruotsissa.

Ruotsin hallitus on päättänyt kokeilla Suomen mallia, jossa opettajaopiskelijat tekisivät työharjoittelunsa harjoittelukouluissa. Suomessa harjoittelukoulut ovat olleet käytössä jo pitkään, ja SVT:n uutisten mukaan Suomesta löytyy yhteensä kaksitoista harjoittelukoulua.

Ruotsin hallitus esitteli heinäkuussa suunnitelman viisivuotisesta harjoittelukoulukokeilusta. Hallituksen mukaan tulevien opettajien kuuluu saada suorittaa osa tutkinnosta harjoittelukouluissa, joissa on mahdollisuus korkealaatuiseen ohjaukseen.

Tukholman yliopiston opettajakoulutus on ensimmäinen Ruotsissa, joka on testannut harjoittelukouluja. Pilottiprojekti starttasi jo vuonna 2010 ja Tukholman yliopistossa iloitaan siitä, että harjoittelukoulujen kokeilu laajenee, yliopisto kirjoittaa tiedotteessa.

– On erittäin positiivista, että hallitus laajentaa harjoittelukoulujen kokeilua, jotta useammat oppilaitokset voivat olla mukana. Ensimmäinen läpivalaisu meidän kokeiluprojektistamme näyttää, että kokeilut tuovat yliopistot lähemmäksi koulua, mikä taas nostaa opetuksen tasoa, Hans Adolfsson Tukholman yliopistosta sanoo.

Opettajakoulutuksen seminaari Uumajassa

Kasvatustieteiden tohtori Mia Porko-Hudd ja Vasa övningsskolan johtava rehtori Gun Jakobsson luennoivat opettajankoulutuksesta ja harjoittelukoulujärjestelmästä kiinnostuneelle ja asiantuntevalle ruotsalaisyleisölle lokakuussa järjestetyssä seminaarissa Uumajassa, Suomen Tukholman suurlähetystö kirjoittaa.

Uumajan yliopiston vararehtori Jan Mannberg pohti yhdessä muiden alustajien ja innokkaasti keskusteluun osallistuneen yleisön kanssa, mitä suomalaisen mallin käyttöön ottaminen Ruotsissa merkitsisi.

Seminaarin järjesti Uumajan yliopiston opettajakorkeakoulu yhteistyössä Suomen Tukholman suurlähetystön ja Suomen instituutin kanssa. Seminaari oli kuudes osa suomalaista koulutusta käsittelevää seminaarisarjaa. Seuraava seminaari, 6. marraskuuta Västeråsissa, käsittelee opettajankoulutuksen eroja ja yhtäläisyyksiä Suomessa ja Ruotsissa.

Suomen Tukholman suurlähetystön uutinen ja lisätietoa Uumajan seminaarista 
SVT:n uutinen 
Ruotsin hallituksen promemoria 

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

Tags: koulutus koulu

arkisto

uusimmat uutiset