Läksyistä enemmän hyötyä Suomessa

Suomessa läksyt tarkistetaan paljon tunnollisemmin kuin Ruotsissa tai Norjassa. Tämä selviää uudesta pohjoismaisesta tutkimuksesta.

Suomalaisopettajat käyvät läksyt paljon huolellisemmin läpi kuin ruotsalaiset ja norjalaiset kollegansa. Ruotsalaisopettajat jättävät joskus läksyt kokonaan läpikäymättä.

Suomalaisopettajat antavat oppilaiden itse korjata läksynsä, kun taas ruotsalaisopettajat palauttavat valmiiksi korjatut läksyt – tapa joka tutkimuksen mukaan on väärä, Svenska Dagbladet kirjoittaa.

Ruotsissa ja Suomessa oppilaat käyttävät vähiten aikaa läksyihin uusimman kansainvälisen Timss-tutkimuksen mukaan, jossa vertaillaan matematiikan ja luonnontieteen taitoja. Vaikka läksyjä luetaan yhtä vähän Ruotsissa ja Suomessa, pärjäävät suomalaisoppilaat ruotsalaisia huomattavasti paremmin.

– On monia teorioita miksi Suomi pärjää paremmin, mutta tietomme osoittavat että suurimmat erot ovat läksyjen tarkistuksessa. Suomessa läksyjä käytetään aktiivisesti luokassa oppimisen tukena ja käytäntö eroaa selvästi Ruotsin ja Norjan käytännöistä, tutkija Liv Sissel Grönmo Oslon yliopistosta ja Timssin projektijohtaja sanoo Svenska Dagbladetille.

Hänen mukaansa ei ole mitään järkeä antaa kotiläksyjä, ellei niitä sitten käydä läpi myöhemmin. Vähiten läksyistä keskustellaan Ruotsissa ja selvästi eniten Suomessa. Suomessa lähes yhdeksän kymmenestä opettajasta käy läksyt läpi kahdeksannen luokan oppilaiden kanssa usein tai erittäin usein, kun taas vastaavasti vain kaksi kymmenestä ruotsalaisesta opettajasta toimii näin.

– Ruotsalaisen koulu kärsii kovasta kriisistä kun katsotaan koulutuloksia, Liv Sissel Grönmo sanoo lehdelle.

Timmsin tutkimustulokset pohjautuvat kahdeksannen ja neljännen luokan vertailuihin Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Lisätietoa koulutuksen arvioinnista 
Svenska Dagbladetin uutinen

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

Tags: koulu

arkisto

uusimmat uutiset