Suomi ja Ruotsi tutkii yhdessä korkeakouluopettajien digitaalista kompetenssia

Uusi tutkimus haluaa kartoittaa, millainen pedagoginen digitaalinen kompetenssi on nykyään tarpeellista korkealaatuisen opetuksen varmistamiseksi verkko-opetuksessa, korkeakoulutuksessa ja elinkeinoelämässä.

Korkeakouluopettajien pedagogista digitaalista kompetenssia (PDK) tutkitaan uudessa Vaasan ja Uumajan korkeakoulujen välisessä yhteistyöhankkeessa. PDK on harvoin näkyvä osa koulutusta ja opetusta, vaikka nykyään lähes kaikessa koulutuksessa hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikan tukea.

Pedagogisella digitaalisella kompetenssilla tarkoitetaan opettajan kykyä suunnitella ja toteuttaa sekä jatkuvasti arvioida ja tarkistaa tieto- ja viestintätekniikan avulla toteutettavaa koulutusta, mikä pohjautuu teoriaan ja kokemukseen sekä jonka tarkoituksena on tukea parhaalla mahdollisella tavalla osallistujien oppimista.

– Tieto tästä on tärkeää, koska verkon kautta opiskelevien määrä kasvaa jatkuvasti. Myös elinkeinoelämässä on tarve tarjota työntekijöille sisäisiä koulutuksia ja osaamisen kehittämistä erilaisten verkkopalvelujen kautta. Laadukkaan verkko-opetuksen saatavuus on myös strategisesti tärkeää kestävän alueellisen kehityksen näkökulmasta, projektipäällikkö ja dosentti Jörgen From Uumajan yliopistosta sanoo PDK:n tiedotteessa.

PDK-hankkeen tavoitteina ovat pedagogisen digitaalisen kompetenssin sisällön määrittäminen ja mittaaminen, arviointi ja dokumentointi sekä raja-alueyhteistyön vahvistaminen.

Hankkeessa ovat mukana Uumajan yliopisto, Sveriges lantbruksuniversitet, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan Vaasa, Vaasan ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia.

Lisätietoa tutkimuksesta löytyy projektin verkkosivuilta

arkisto

uusimmat uutiset