HS: Kokoomuksen nuorisojärjestö on radikaalein

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Kokoomuksen nuorisojärjestö on radikaalein poliittinen nuorisojärjestö Suomessa. Selvityksessä on vertailtu nuorisojärjestöjen tavoiteohjelmia.

Nuorisojärjestöjen tavoiteohjelmat joutui Helsingin Sanomien syyniin, kun Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski nousi julkisuuteen syyskuussa. Kokoomusnuorten tavoiteohjelma haluaa muun muassa poistaa kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoinnin. Varsinkin tämä kohta on herättänyt paljon julkista keskustelua.

Helsingin Sanomat toteaa kuitenkin, että radikaalius on pitkälti mielipidekysymys. Jonkun mielestä radikaalia voi olla kehitysavun lopettaminen tai talvirengaspakon poistaminen, toiselle huumeiden käytön laillistaminen tai lukumääräneutraali avioliitto.

Muutamin poikkeuksin voi kuitenkin sanoa, että poliittisten nuorisojärjestöjen ohjelmat sisältävät vähintään jossain määrin suorapuheisempia kannanottoja kuin emopuolueidensa vastaavat. Suurin kuilu nuorisojärjestön ja puolueen välillä löytyy kokoomuksesta, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Tavoiteohjelmia täytyy myös lukea suhteessa siihen, että järjestöillä on keskenään täysin eri resurssit, lehti kirjoittaa. Kristillisten nuorisojärjestö sai tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta 47 000 euroa. Perussuomalaiset nuoret sai avustusta 20 000 euroa, kun taas Keskustanuoret sai 670 000 euroa.

Helsingin Sanomien verkkosivuilla voit tutustua tarkemmin nuorisojärjestöjen tavoiteohjelmiin.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset