Ruotsissa useampi saa opiskella vähemmistökieltään

Ruotsissa kansallisiin vähemmistöihin kuuluvat oppilaat saavat tulevaisuudessa mahdollisuuden lukea vähemmistökieltään äidinkielenään.

Ruotsin hallitus haluaa, että useammat oppilaat, jotka kuuluvat yhteen viidestä kansallisesta vähemmistöstä voivat lukea vähemmistökieltä äidinkielenään koulussa. Peruskoulun oppilailla olisi mahdollisuus tähän, vaikka heiltä puuttuisi kielen perustavat tiedot.

Ruotsin hallituksen tavoite on siis tukea historiallisia vähemmistökieliä (suomi, saame, meänkieli, romani chib ja jiddisch), jotta ne pysyisivät elossa. Yksi tärkeä tapa tukea kieliä on tarjota äidinkielenopetusta kaikille kielivähemmistöihin kuuluville oppilaille.

Aikaisemmin oppilailta on vaadittu perustavat tiedot kielestä, mutta hallitus haluaa nyt poistaa tämän vaatimuksen. Kansallista vähemmistökieltä pitää opettaa myös alkeista.

– Nyt voimme oikeasti kohdata vähemmistöryhmien mielenkiinnon oman kielen elävöittämiseksi, integraatioministeri Erik Ullenhag sanoo Ruotsin hallituksen tiedotteessa.

Opetuksen toteuttamiseen vaadittavat määrärahat otetaan huomioon seuraavassa budjettiesityksessä.

Ruotsin hallituksen tiedote
 

arkisto

uusimmat uutiset