Maahanmuutto hyödyttää julkista taloutta

Monet maat hyötyvät maahanmuutosta. Tuoreen OECD-raportin mukaan sekä Suomen että Ruotsin julkinen sektori jää plussan puolelle maahanmuutosta.

OECD:n 27 maassa tehty tutkimus osoittaa, että monet maat hyötyvät maahanmuutosta. Toisin kuin moni luulee, maahanmuutosta koituu enemmän plussaa kuin miinusta. On siis huomattavasti tavallisempaa, että maahanmuuttajat maksavat enemmän veroja ja maksuja yhteiskunnalle, kuin mitä he saavat takaisin esimerkiksi tuki- tai eläkemaksuina.

Suomen julkinen sektori jäi maahanmuutosta plussalle summalla, joka vastaa 0,16 prosenttia bruttokansantuotteesta, Ruotsi puolestaan summalla, joka vastaa 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Maahanmuuttojohtaja Kristiina Stenman Suomen työ- ja elinkeinoministeriöstä pitää OECD:n tulosta odotettuna.

– Maahanmuuttajat ovat nuoria kantaväestöön verrattuna, joten sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet ovat muita pienemmät. Lisäksi työmarkkinoilla alkaa olla aika paljon maahanmuuttajia, Stenman sanoo Helsingin Sanomille.

Suomen valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Matti Sarvimäki on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa valtion isoimmat kulut tulevat vauvoista ja vanhuksista. Maahanmuuttajat tulevat maahan parhaassa työiässä. OECD:n raportin mukaan maahanmuuttajilta saadaan kohtuullisesti verotuloja, vaikka maahanmuuttajien työttömyys onkin kolminkertainen kantaväestöön verrattuna, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Suomi on Euroopan maiden vertailussa siis hieman Ruotsin perässä, ja molemmat maat ovat hieman keskiarvon alapuolella. OECD-maissa julkinen sektori sai maahanmuutosta keskimäärin 0,35 prosenttia bruttokansantuotteesta vastaavan summan.

– Suomi hyötyisi maahanmuuttajista vieläkin enemmän, jos se hyödyntäisi paremmin maahanmuuttajien osaamisen, sanoo sosiaalisihteeri Hagi Mohamed Suomen somaliyhdistyksestä Helsingin Sanomille.

Ruotsissa tilanne on samankaltainen kuin Suomessa – kansa ikääntyy ja lisää työvoimaa tarvitaan. Kansantaloustutkija Stefan de Vylder sanoo Expressinelle, että maahanmuutto on välttämätöntä monen maan talouden kannalta.

– Ruotsi, kuten monet muut Euroopan maat, tarvitsee maahanmuuttajia. Demografinen kehitys on surkea monessa Euroopan maassa.

Stefan de Vylderin mukaan maahanmuutto voi muun muassa olla yksi ratkaisu väestön ikääntymisen myötä kasvaville ongelmille sekä työvoimapulalle palvelusektorilla ja hoitoalalla, Expressen kirjoittaa.

OECD:n mukaan maiden pitäisikin tehdä kaikkensa, jotta maahanmuuttajien työmahdollisuudet parantuisivat.

– Maiden pitäisi nyt fokusoida niihin toimenpiteisiin, jotka tuottavat eniten voittoa – varsinkin kieli- ja ammattikoulutukseen kaikista haavoittuvimpiin ryhmiin, kuten nuoriin maahanmuuttajiin, OECD:n pääsihteeri Angel Gurría sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

Helsingin Sanomat
Expressen
 

Tags: maahanmuutto

arkisto

uusimmat uutiset