Google Art kerää taiteen yhteen paikkaan

Taiteesta kiinnostuneet voi selata otoksia 151 museon kokoelmista Google Art -projektin avulla. Mukana on museoita 40 maasta – projektissa on sekä suomalaisia ja ruotsalaisia museoita.

Google Art on ainutlaatuinen projekti, jonka avulla kuka tahansa voi tutustua ja nauttia yli 30 000 taideteoksesta netissä. Digitaalisessa museossa on tällä hetkellä mukana kaksi suomalaista ja kuusi ruotsalaista museota. Projekti lanseerattiin keväällä 2011.

Ateneumin taidemuseo Helsingissä on yksi uusimmista museoista projektissa. Google Artin avulla voi kokea ja tutustua Ateneumin 55 klassikkoteokseen. Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila kertoo Google Art Projectin tavoittavan myös niitä, jotka eivät pääse vierailemaan museoissa teosten äärellä.

– Haluamme tuoda taidekokoelmaamme saavutettavaksi mahdollisimman laajalle yleisölle. Maailmanlaajuinen verkkonäkyvyys tarjoaa esimerkiksi tutkijoille oivallisen mahdollisuuden tutustua teoksiimme. Olemalla mukana Google Art Projectissa Ateneum tavoittaa täysin uuden, kansainvälisen yleisön, Tanninen-Mattila sanoo Helsingin kaupungin uutisille toukokuussa.

Yksi ensimmäisistä ruotsalaisista museoista projektissa on Hallwylska museet Tukholmasta. Myös Ruotsin Kansallismuseo kuuluu ensimmäisten joukkoon. Nämä museot ovat olleet mukana projektissa keväästä 2012.

– Google Artin avulla voimme tehdä taidekokoelmista tavoitettavia – riippumatta siitä missä sattuu asumaan. Kävijät koko maailmasta voivat tutustua kulttuuriperintöön, joka on sekä ruotsalainen että kansainvälinen. Yhteistyö on täysin valtiollisen museon tehtävien linjassa ja se avaa ovia sekä nykyiselle että uudelle kohderyhmälle, Kansallismuseon yli-intendentti Berndt Arell sanoo lehdistötiedotteessa.

Google Artin avulla voi hakea teoksia maan, museon tai taiteilijan nimellä. Lisäksi käytössä on vapaa haku. Osa kuvista on kuvattu kokoelmaan niin sanotulla gigapixel-menetelmällä, joka on äärimmäisen tarkka, ja sillä kuvattua teosta voi netissä tutkia tarkemmin kuin paljaalla silmällä – aina yksittäisiin siveltimenvetoihin saakka. Näitä kuvia on yhteensä yli 1500 kappaletta.

Lisätietoa Google Artista sekä suomalaisista ja ruotsalaisista museoista, jotka ovat mukana projektissa saat klikkaamalla alla olevia linkkejä.

Google Art 
Google Artin ruotsalaiset museot 
Google Artin suomalaiset museot 
Googlen blogi 
 

arkisto

uusimmat uutiset