Här på Addeto hittar du information och material som berör Sverige och Finland. Innehållet är framför allt inriktat på att hjälpa dig att hitta forskningsresultat och publikationer som direkt eller indirekt lämpar sig för jämförelser mellan våra båda länder.

jämförande kunskapsbank om Sverige och Finland

I december 2017 publicerades den sista nyheten på Addeto men kunskapsbanken om Sverige och Finland finns fortfarande kvar och innehåller mycket matnyttig information om länderna. Läs mer om Addetos verksamhet och bekanta dig med sidan!

Foto: Jon Flobrant / Unsplash.
Foto: Jon Flobrant / Unsplash.

Jubileumsgåva kan bli ett långvarigt skogssamarbete

Sveriges officiella gåva till jubilerande Finland är 12 postdoc-tjänster för ett forskningssamarbete inom skogssektorn. Seminariet ”Sverige och Finland tillsammans kring skogens framtida värde” är startskottet för gåvan.
Läs mer!

Addeto hjälper dig att förstå Sverige och Finland bättre. Vad är likheterna, vad är skillnaderna? I våra artiklar och jämförelser hittar du information om länderna. Du kan också söka material i vår databas.

I vårt nyhetsarkiv hittar du artiklar om pågående forskning, intervjuer med unga forskare och mycket mer. Med hjälp av etiketterna kan du klicka dig fram till just de ämnen som intresserar dig mest.

Vad är skillnaden mellan Socialdemo-kraterna i Sverige och Finland? Varför är Centern så stort i Finland? I Sverige är det blockpolitiken som gäller, hur ser det ut i Finland som inte har några block?

Fem viktiga punkter om Finlands historia för en svensk

I år fyller Finland 100 år – något som inte är alltför synligt i Sverige. Historieprofessorn Martin Hårdstedt listar fem viktiga punkter om Finlands historia som varje svensk borde känna till och hoppas därmed att intresset för det jubilerande Finland skulle växa. Läs mer!

REPUBLIKEN FINLAND

KONUNGARIKET SVERIGE

Politiker ska fokusera på stora mål, inte detaljer

Styrningen av högskolan måste reformeras. Det anser experter både i Sverige och i Finland. I många avseenden är den politiska styrningen alltför detaljstyrd och borde i stället fokusera på större målsättningar. Läs mer!

I vår databas kan du söka efter material från närmare 50 universitet och högskolor
i Sverige och Finland som lämpar sig för jämförelser mellan våra båda länder.